Reform af førtidspension skaffer meget få i arbejde

Kun 2,7 procent af danskere, der har været igennem ressourceforløb, er kommet i job. Minister afviser kritik.

En meget lille andel af de ledige, som har afsluttet et såkaldt ressourceforløb, der blev indført med regeringens førtidspensionsreform, er efterfølgende kommet i arbejde.

Det viser en ny opgørelse fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) over, hvordan det går med forsøget på at få svage ledige tilbage i beskæftigelse gennem ressourceforløbene, skriver Dagbladet Information.

Kun 2,7 procent er ifølge opgørelsen kommet i job, og det vækker bekymring hos blandt andet Enhedslisten.

- Det bekræfter kritikken af reformen, men det burde jo egentlig sige sig selv. For målgruppen er jo dem, som tidligere blev tilkendt førtidspension, fordi de ikke kunne forsørge sig selv gennem et arbejde. Og hvorfor skulle det hjælpe, at man sender dem ud i et ressourceforløb til en lavere ydelse, siger Enhedslistens socialordfører, Finn Sørensen, til avisen.

Reformen trådte i kraft 1. januar 2013, hvorefter ingen under 40 år - som udgangspunkt - skal have førtidspension.

I stedet skal de og andre svage borgere i første omgang have tilbudt et ressourceforløb, der på sigt hjælper dem i arbejde eller i gang med en uddannelse.

Frem til udgangen af 2014 var der blevet påbegyndt 9466 ressourceforløb, hvoraf 367 foreløbig er afsluttet.

Ud af disse er 2,7 procent kommet i beskæftigelse, 22,1 procent er endt på selvforsørgelse, og 45,9 procent er endt med at få førtidspension – mens de resterende får kontanthjælp, ledighedsydelse, revalidering eller andre offentlige ydelser.

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) mener, at det er alt for tidligt at konkludere noget på tallene.

- Forløbene vil typisk have en varighed på mellem ét og fem år. De 367 afsluttede forløb, der tæller med i dette svar, har i gennemsnit varet 109 dage. De er altså ikke repræsentative – og i alt er der de sidste to år oprettet 10.000 forløb. At ville konkludere noget som helst om reformen på baggrund af disse tal er simpelthen useriøst, skriver han i en kommentar.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.