Regentparrets store ekspedition

Dronning Margrethe tager vejrets udfordringer i Grønland med oprejst pande. Se masser af billeder fra regentparrets besøg.

11
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Fredag besøgte regentparret Qeqertarsuaq, hvor de blev modtaget af kommunalbestyrelsesmedlem Timooq Mølgaard. Foto: Keld Navntoft /Scanpix

Se billeder fra besøget i Aasiaat her Det er muligt, at der var lagt et minutprogram hjemme fra. Men den første uge af regentparrets store rejse i Vestgrønland har vist, at selv det mest gennemtænkte program ligger under for vejrets luner. Men med Dronning Margrethes store engagement og gåpåmod er det alligevel blevet en storslået oplevelse både for de kongelige og de mange lokale, der har fået besøg og opmærksomhed, for meget er alligevel blevet gennemført. Tre gange tidligere har kongefamilien forsøgt at besøge rigets nordligste bygd, Siorapaluk, med helikopter. Hver gang er det blevet aflyst på grund vejret. Andet fartøj I år skulle forsøget gøres igen. Men denne gang med inspektionsskibet Ejnar Mikkelsen, som på grund af klimaforandringer nu bedre kan komme rundt i det ellers isfyldte farvand. Det blev også til besøg på den internationale forskningsstation NEEM på indlandsisen, hvor professor Dorthe Dahl-Jensen fra Niels Bohr Instituttet foretager iskerneboringer. Man skulle have overnattet der, men på grund af vejret blev besøget afkortet til to timer. Under besøget i bygden Qaanaaq spillede elementerne igen arrangørerne et puds. Lavvande og mange isskosser betød, at dronning Margrethe måtte iklædes en rød overlevelsesdragt og sejles i land i en knaldrød gummibåd. Tåge gav problemer Den dårligt gående prins Henrik blev om bord på Ejnar Mikkelsen, hvor han tilberedte en omelet, mens den storsmilende dronning og selvstyreformand Kuupik Kleist akkompagneret af hurraråb måtte vade gennem det lave vand ind til stranden.. Besøget i byen Upernavik måtte opgives, fordi tæt tåge forhindrede regentparrets fly i at lande. I stedet måtte de lande i Uummannaq, mens kongeskibet, der ellers lå og ventede i Upernavik, måtte haste sydpå for at samle deres passagerer op. Rejsen fortsætter nu sydover langs den grønslandske vestkyst, og turen slutter næste søndag.