Regering vil begrænse børnebidrag til skilsmissefamilier

Nyt skilsmisseudspil vil betyde færre bidrag at skændes om og bedre forhold for biologiske fædre.

Har man taget beslutningen om at fjerne vielsesringene, bør man ikke støde ind i uigennemskuelige instanser for at blive skilt.

Det mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V), der i et nyt udspil lægger op til at drøfte en revurdering af skilsmissesystemet med Folketingets partier.

Samtidig kommer hun med konkrete tiltag, som skal gøre skilsmisserne mere gnidningsfrie.

- Min vision for området er, at skilte familier skal møde ét system med forståelige regler og enkle processer. Vi kan ikke stå model til, at den samme sag skal behandles af flere myndigheder, nogle gange på samme tid, siger ministeren.

Konkret vil regeringen komme konflikter i forkøbet ved at begrænse antallet af bidrag, som skilsmisseforældre kan gøre krav på.

-Regeringen vil fjerne muligheden for at søge om børnebidrag, hvis forældre deler forældreskabet gennem fælles forældremyndighed og et samvær, der gør, at barnet er lige meget hos begge forældre.

Samtidig skal det være nemmere at få ændret et aftalt børnebidrag, så risikoen for at blive fastholdt i et bidrag ikke afskrækker forældrene fra at lave egne aftaler, som i sig selv kan dæmpe eller dæmme op for konflikter, fremgår det af udspillet.

I udspillet lægges der også op til at tage særligt hensyn til biologiske fædre.

Her fremgår det, at man vil give biologiske fædre - der eksempelvis har dna-beviser - ret til gøre krav på faderskabet, selv om barnet allerede har en registreret far, inden det er fyldt et år.

- En mand, der har haft et seksuelt forhold til moren i den periode, hun blev gravid, får inden for barnets første leveår mulighed for at få prøvet faderskabet, uanset om han har haft et samliv med moren.

- Fristen for at få prøvet et faderskab forlænges fra 6 måneder til 1 år efter barnets fødsel, lyder det i udspillet.

Samtidig lægges der i udspillet op til nye digitale løsninger, flytning af arbejdsopgaver fra domstolen til Statsforvaltningen og mere smidige ægtepagter.

Endelig lægges der op til en klagefrist på fire uger i forhold til Statsforvaltningens afgørelser om samvær og midlertidig forældremyndighed/barnets bopæl.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.