Regeringen åbner døren for aftale med DF

DF har hidtil ikke været til officielle forhandlingsmøder om finansloven, men nu bliver partiet inviteret ind.

Regeringen åbner døren for aftale med DF

Dansk Folkeparti er inviteret til finanslovforhandlinger torsdag aften klokken 21.30, oplyser Finansministeriet.

Dermed er Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl tilbage i spillet om finansloven. Et spil han kender godt, efter han og DF var fast aftale partner for VK-regeringen.

Dansk Folkeparti offentliggjorde torsdag en liste med ni konkrete punkter, som klart skal fortælle regeringen, hvad der skal til for at indgå en aftale med Dansk Folkeparti.

- Opfyldes alle de ni punkter er vi selvsagt klar til en finanslovaftale med regeringen, men hvis regeringen ikke ønsker forhandlinger med Dansk Folkeparti om et egentligt finanslovforlig, kan hvert af punkterne i sig selv danne udgangspunkt for en delaftale.

- Det er helt op til regeringen. Vi er klar, siger Kristian Thulesen Dahl.

Dansk Folkeparti har mandater nok til at alene at give regeringen flertal, og partiet kan derfor i teorien skubbe Venstre og Enhedslisten helt ud af forhandlingerne.

Finansminister Bjarne Corydon (S) har gjort meget ud af, at han først vil forhandle med regeringens parlamentariske grundlag Enhedslisten.

Men både forhandlingerne med Enhedslisten eller Venstre er fortsat helt åbne, og derfor giver DF's tilbud regeringen nye muligheder for at indgå en aftale eller presse Venstre og Enhedslisten til at lempe deres krav.

Spørgsmålet er dog, om regeringen vil efterkomme DF's liste, der blandt andet rummer krav om en erhvervsskattepakke med afskaffelse af forhøjelsen af fedt- og sukkerafgiften, stop for lempelser i udlændingepolitikken i det kommende år, øget indsats mod østeuropæisk løntrykkeri og lavere afgifter på øl og sodavand.

Dansk Folkepartis har normalt krævet stramninger i udlændingepolitikken for at indgå en finanslovaftale, men det har man altså slækket på denne gang.

Og listen rummer flere punkter, som regeringen i forvejen har åbnet i forhandlingerne. Blandt andet fedt- og sukkerafgifterne.

Dansk Folkeparti er samtidig åbne for at finde finansieringen i samarbejde med regeringen. Og det er helt bevist:

- Ved ikke længere at stå fast på en bestemt finansiering håber vi at kunne sparke døren ind til finansministeriet og få en mere åben forhandling om, hvordan pengene skaffes, siger Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.