Regeringen åbner for ændringer af integrationsudspil

Beskæftigelsesminister Henrik Dam har torsdag holdt møde med Venstre om ændringer af SR's integrationsudspil.

Regeringen vil muligvis fremsætte ændringsforslag til sit eget integrationsudspil, der allerede er fremsat og ved at blive behandlet i Folketinget.

Sådan lyder det fra Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, som torsdag var til møde med beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) i Beskæftigelsesministeriet.

Her kæmper den rutinerede S-minister en hård kamp for at samle flertal for udspillet, der meget usædvanligt blev fremlagt i folketingssalen, før regeringen havde forhandlet et flertal på plads.

Det skete, selvom afgørende partier som Venstre, Dansk Folkeparti og Enhedslisten sagde blankt nej til at stemme for forslaget.

Trods torsdagens møde er der ifølge Martin Geertsen fortsat langt til en aftale. Han er afventende over for, om regeringen rent faktisk ender med at lægge ændringsforslag frem, og hvad de i givet fald vil indeholde.

- Vi har haft en god snak, hvor jeg meget klart har præsenteret Venstres krav, men vi bliver nødt til at se, hvad regeringen vil, siger Martin Geertsen.

Tiden er dog ved at løbe ud for Henrik Dam Kristensen.

Regeringen har varslet, at de nye krav om, at jobparate flygtninge skal arbejde mindst 10 timer om ugen ud over de 20 timers ugentlig undervisning i dansk, skal vedtages inden sommerferien. Med så kort en tidsplan er spørgsmålet, om man kan nå en aftale:

- Vi står meget tæt på et folketingsvalg. Og hvis ikke regeringen kan imødekomme os, så er spørgsmålet, om man skal vedtaget noget, som bliver lavet om, hvis der kommer et nyt flertal efter valget, siger Martin Geertsen.

Regeringen vil formentlig ikke give sig på spørgsmålet om, hvorvidt der skal ændres på ydelserne ved at genindfører en ny form for starthjælp til indvandrere, som Venstre ønsker.

Til gengæld mener beskæftigelsesministeren tilsyneladende ikke, at der er langt til at imødekomme Venstres ønske om, at indvandrere skal være i gang 37 timer om ugen med at gøre sig klar til at deltage i det danske samfund.

Venstre efterlyser dog også, at langt flere flygtninge og indvandrere skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og dermed bliver omfattet af forslaget. Det vil i givet fald kræve, at kommunerne skubber flere flygtninge over i kategorien "jobparat".

Hvis Henrik Dam Kristensen ikke kan samle flertal for forslaget, må regeringen enten lade sig stemme ned i folketingssalen eller trække forslaget.

Sidste mulighed er, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskriver folketingsvalg inden sommerferien. Dermed bliver alt lovarbejde aflyst.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.