Regeringen endevender konventioner i dansk lovgivning

Regeringen har nu bedt eksperter vurdere, om Danmark bør påtage sig flere menneskeretlige forpligtelser.

Regeringen endevender konventioner i dansk lovgivning

Regeringen vil nu have Danmarks overholdelse af sine internationale forpligtelser på menneskeretsområdet endevendt.

Derfor har justitsminister Morten Bødskov (S) netop nedsat et ekspertudvalg med højesteretsdommer Hanne Schmidt i spidsen, der blandt andet skal vurdere, om Danmark skal skrive flere internationale konventioner ind i dansk ret.

- Regeringen lægger stor vægt på, at Danmark lever op til sine internationale forpligtelser på menneskeretsområdet, siger Morten Bødskov.

- Regeringen har derfor i dag besluttet at nedsætte et sagkyndigt udvalg, som skal se på spørgsmålet om Danmarks overholdelse af sine menneskeretlige forpligtelser, siger justitsministeren og fortsætter:

- Udvalget skal blandt andet se på, om flere menneskerettigheds-instrumenter bør inkorporeres i dansk ret, og om Danmark bør påtage sig flere internationale menneskeretlige forpligtelser.

Udvalget skal desuden komme med sin anbefaling til, om Danmark bør ratificere et generelt diskriminationsforbud, som det er beskrevet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Og endelig skal udvalget skal give sit bud på, om Danmark skal tilslutte sig klageadgang til flere FN-komitéer som eksempelvis omhandler FN's konventioner om handicappede og børns rettigheder.

I udvalgets kommissorium understreges det, at intet er sket med en række anbefalinger, som et tidligere udvalg afgav i 2001 om netop inkorporering af menneskeretskonventioner i dansk ret.

Det tidligere udvalg anbefalede dengang, at en stribe FN-konventioner blev inkorporeret i dansk ret uden, at det dog efterfølgende blev til noget.

Arbejdet med at kulegrave de internationale konventioner, som Danmark har ratificeret eller tiltrådt, er en del af regeringsgrundlaget.

Udvalget skal arbejde frem til september 2013.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.