Danmark

Regeringen hædrer krigens modstandsfolk med pengegave

Modstandsfolk, KZ-fanger, krigssejlere får 10.000 kroner på dagen for Danmarks befrielse.

På 70-års dagen for Danmarks befrielse bliver der sagt ekstra tak til de danskere, der kæmpede imod nazisterne eller blev holdt fanget under krigen, skriver Berlingske.

Ifølge avisen giver regeringen en "ekstraordinær hædersgave" på 10.000 skattefrie kroner til "modstandsfolk, kz-fanger, krigssejlere og deres enker".

Pengene kommer fra Beskæftigelsesministeriet og bliver uddelt til omkring 1700 personer, heraf cirka 370 nulevende modstandsfolk, kz-fanger og krigssejlere.

- Mange af de her personer vil ikke opleve flere jubilæer, og vi skylder dem og deres enker at påskønne det, de gjorde, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) til avisen.

I alt beløber hædersgaverne sig på 16,5 millioner. En ekstraudgift for Beskæftigelsesministeriet, som ifølge Berlingske finansieres af midler fra bevillingen til indsats ved større afskedigelser.

Der er tale om en ekstraordinær gave, der kommer foruden de 16.000 skattefrie kroner, som de samme mennesker årligt modtager fra staten som hæder.

Pengene vækker glæde i foreningen FIR Danmark, der er en paraplyorganisation for de danske modstandsfolk og kz-fangeforeninger.

De udtrykker deres taknemmelighed til Berlingske, men understreger også, at hæderen i mange tilfælde kommer alt for sent. For langt de fleste modstandsfolk er ikke længere i blandt os og kan derfor ikke modtage regeringens tak.

70-års-dagen for Danmarks befrielse fejres hele dagen 4. maj rundt om i landet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.