Regeringen i Nicaragua løslader 700 fængslede demonstranter

Inden for tre måneder vil flere hundrede politiske fanger blive løsladt i Nicaragua, oplyser regeringen.

MANAGUA:Regeringen i Nicaragua er gået med til at løslade over 700 fængslede demonstranter mod at genoptage planlagte fredsforhandlinger mellem regeringen og oppositionen.

Det oplyser Luis Angel Rosadilla, der er særlig udsending til Nicaragua for Organisationen af Amerikanske Stater (OAS), på en pressekonference natten til torsdag dansk tid.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forhandlingerne har til formål at afslutte en 11 måneder lang politisk krise i det mellemamerikanske land.

Ifølge Luis Angel Rosadilla vil regeringen løslade "alle de mennesker, der er blevet fængslet i forbindelse med demonstrationerne", som begyndte i april sidste år.

Nicaragua har befundet sig i en politisk krise, siden præsident Daniel Ortega forsøgte at indføre en socialreform i april sidste år.

Det medførte store protester og efterfølgende kaos og recession i det fattige centralamerikanske land, der ønsker, at Ortega skal udskrive valg.

Styret i Nicaragua slog hårdt ned mod demonstrationerne.

Mere end 700 mennesker blev fængslet, og mindst 325 mistede livet i de voldelige sammenstød.

Oppositionsleder Angel Rocha sagde i februar, at oppositionens mest presserende ønske er at få løsladt personer, som ifølge oppositionen er politiske fanger. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Regeringen har flere gange afvist at efterkomme oppositionens krav om at fremskynde præsidentvalget, der er planlagt til 2021.

Oppositionen ønsker, at det skal afholdes allerede i år.

Derudover ønsker oppositionen at reformere landets valgsystem og sikre frie og retfærdige valg, efter at Ortega har overtaget magten over landets domstole og valgmyndighed.

En FN-rapport slog i august sidste år fast, at Nicaraguas regering stod bag omfattende undertrykkelse af befolkningen og politiske modstandere.

Rapporten beskriver ulovlige anholdelser, tortur og lukkede retssager. Flere læger, professorer og dommere fortæller desuden, at de er blevet fyret for at have hjulpet eller støttet demonstranter.

Ortega var præsident i landet fra 1979 til 1990, men han kom til magten igen i 2007.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.