Regeringen kritiseres for nøl med krigszone-forbud

Danskere kan ikke straffes for at rejse til konfliktområder i Syrien, selv om en ny lov er trådt i kraft.

Terror Syrien Islamisk Stat Foto: Free/Colourbox

Terror Syrien Islamisk Stat Foto: Free/Colourbox

En ny lov skal forhindre eksempelvis unge danskere i at tage til Syrien og slutte sit til Islamisk Stats kalifat. Men redskabet er endnu ikke taget i brug.

Det skriver Jyllands-Posten.

2. juni vedtog et bredt flertal i Folketinget en lov, der bemyndiger justitsministeren til at gøre det strafbart at rejse ind i og opholde sig i konfliktzoner som Syrien. Loven trådte i kraft 1. juli, men et indrejseforbud vil først blive indført til september.

Det oplyser Justitsministeriet på sin hjemmeside.

De partier, der var med til at stemme regeringens lovforslag igennem, undrer sig og kritiserer, at forbuddet ikke gælder endnu.

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, fremhæver, at Straffelovrådet så tidligt som i februar gav grønt lys for et forbud, der skal gøre det lettere at retsforfølge danskere, der er vendt hjem fra Syrien.

Justitsminister Søren Pind (V) har derfor haft tid nok til at få styr på detaljerne, så forbuddet blev en realitet, når loven trådte i kraft.

- Alt det juridiske er gennemtygget af Straffelovrådet, og derfor kan jeg ikke se, hvorfor der skal gå så lang tid. Det er meget svært at argumentere med andet end rent nøl og sløseri fra justitsministerens side, siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

En lignende reaktion kommer fra Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

- Regeringen har sovet i timen. Nu må den se at få udmøntet det og lukket det hul, der er, hvor folk jo har været terrorturister og bare er vendt hjem igen uden nogen konsekvenser, siger han til Jyllands-Posten.

Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind. Men Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, vil drøfte med ministeren, om det er muligt at fremrykke indrejseforbuddet.

Der har dog ikke været tale om nøl, fastslår Preben Bang Henriksen.

- Vi skal da have implementeret lovgivningen så hurtigt som overhovedet muligt, men vi er oppe i den grove ende af straffeloven med op til seks års fængsel, og derfor kan vi altså ikke lave det som venstrehåndsarbejde, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.