Regeringen lavede årets største kovending

2013's største kovending er lavet af regeringen, som droppede øremærket barsel til mænd, mener eksperter.

Regeringen lavede årets største kovending

Regeringen tog løftebruddet til nye højder, da de droppede at vedtage en lov, som de havde flertal for i Folketinget.

Det mener to eksperter, som vurderer, at regeringen har lavet årets kovending ved at skrotte deres eget forslag om øremærket barsel til mænd, som ellers havde et flertal i Folketinget med stemmer fra Enhedslisten.

Selvom både blå og røde partier i 2013 har lavet talrige kovendinger, er politisk kommentator Søs Marie Serup ikke i tvivl om, at regeringens spark til deres egen værdipolitiske mærkesag er den største.

Den radikale leder Margrethe Vestager kaldte den for et "vaskeægte løftebrud".

- Når man taler med traditionelle S-, R- og SF-vælgere, er de meget skuffede over, at de ikke har gennemført det her. Det er noget, der gør ondt i den politiske base, siger hun.

Et af de områder, SRSF-regeringen fokuserede på, da den skulle definere sin egen værdipolitik, var blandt andet spørgsmålet om ligestillingsemner som kvinder i bestyrelser og barsel til mænd.

Bruddet med et defineret politisk punkt, som barsels-løftet var, kan sammenlignes med, at man gør op med almindelig logik, mener politisk kommentator Peter Mogensen.

- Hvis du gør op med, at vand er vådt, og himlen er blå, så er det ret store ting, du gør op med, selvom det kun er et enkelt lovforslag. Det er et opgør med, hvad de grundlæggende står for, siger han.

Begge kommentatorer lægger vægt på, at dette løftebrud var ekstra dyrt.

- Den er ekstra dyr, fordi de i forvejen er under mistanke for at være en flok glade løftebrydere, siger Mogensen.

Serup mener, at det allerede har kostet vælgere.

- Jeg tror, det er noget af det, der frem mod et folketingsvalg vil ligge i de traditionelle vælgeres bevidsthed, når de skal opgøre med sig selv, om de vil stemme på andre partier, eller om de kan tilgive regeringspartierne for det her, som opleves som et svigt for mange, siger hun

Hun forklarer, at det ligger som bundtone i det danske folk, at man har ret til at blive klogere.

- Men det her er noget, som folk ikke kan forstå, og det bidrager til mistillid til det politiske system, fortæller hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.