Regeringen moderniserer 75 år gammel lejelov

Regeringen har sammen med EL, SF, V og DF indgået en aftale om modernisering af den 75 år gamle lejelov.

Regeringen er sammen med alle Folketingets partier med undtagelse af De Konservative og Liberal Alliance nået til enighed om en modernisering af den 75 år gamle lejelov.

Efter års tovtrækkeri under skiftende regeringer er det dermed lykkes for boligminister Carsten Hansen (S) at få skaffet et bredt flertal til en modernisering og forenkling af den omstridte lejelovgivning.

Aftalen byder på en stribe nye rettigheder til lejerne, mens udlejerne får en række nye forpligtelser, som udløser sanktioner, hvis de ikke overholdes.

- Vi har fået et forlig med en meget fin balance mellem lejere og udlejere. Det allervigtigste er, at det er et bredt forlig. Man siger jo, at boligen er det næstvigtigste valg efter valg af partner, så derfor er det vigtigt, at der er tryghed om ens bolig, siger Carsten Hansen.

Blandt andet indføres der obligatoriske ind- og fraflytningssyn af lejeboliger, og så skal udlejer ikke længere kunne kræve, at lejeren skal stå for en nyistandsættelse, men derimod kun en såkaldt "normalistandsættelse", når boligen fraflyttes.

Dansk Folkepartis boligordfører, Karina Adsbøl, hæfter sig ved, at forholdene for mindre udlejere forbedres.

- Det er aftalt, at udlejere af mindre huse med op til seks boliger samt udlejere, der kun ejer én bolig, slipper for at udarbejde 10-årige vedligeholdelsesplaner, ligesom det bliver billigere at opnå forhåndsgodkendelse af huslejen for disse udlejere, siger hun i en pressemeddelelse.

Derudover fusioneres leje- og boligreguleringsloven til én samlet lov to år efter lovændringen er trådt i kraft.

Det vil ifølge Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm, betyde "en markant forenkling af lovgivningen" og gøre lejeloven "mere gennemskuelig" for almindelige lejere.

Det er 75 år siden, at den socialdemokratiske statsminister Thorvald Stauning fik vedtaget den midlertidige lejelov, som ikke har været ændret væsentligt siden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.