Danmark

Regeringen planlægger indhug i kontanthjælpen

Kontanthjælpsmodtagere skal i fremtiden arbejde for pengene. Samtidigt vil enkelte få mindre ind på kontoen.

Regeringen planlægger indhug i kontanthjælpen

Visse grupper af ledige uden for dagpengesystemet må forvente at skulle stramme livremmen ind. Regeringen planlægger nemlig at skære ned i kontanthjælpen for bestemte grupper.

Det siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) til Ritzau, efter at Dansk Arbejdsgiverforening har foreslået en generel nedskæring af kontanthjælpen for at motivere de ledige til øget jobsøgning.

- I vores samlede udspil til en kontanthjælpsreform kommer der også til at være ydelsesreduktioner for nogle grupper, siger Mette Frederiksen.

Hun slår dog samtidigt fast, at regeringen ikke går ind for for en generel nedsættelse af kontanthjælpen.

Beskæftigelsesministeren ventes meget snart at fremlægge regeringens samlede plan for en reform af kontanthjælpssystemet. Hun vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke grupper der bliver skåret i kontanthjælpen.

- Det vil fremgå, når vi fremlægger den samlede plan, siger hun.

På forhånd ligger det fast, at man ønsker at afskaffe den meget omdiskuterede inddeling af kontanthjælpsmodtagere i matchgrupper.

Senest har Mette Frederiksen så løftet sløret for, at man vil gøre op med den traditionelle aktiveringsindsats og i stedet satse på, at alle hurtigt skal ud i en eller anden form for arbejde.

- Idéen er, at arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere i fremtiden kan blive bedt om at arbejde for deres kontanthjælp. Tanken er grundlæggende, at de der kan, de skal, og de der ikke kan skal have en bedre hjælp end i dag, siger Mette Frederiksen.

I dag bliver unge under 30 år hurtigt sat i aktivering, mens de ældre kontanthjælpsmodtagere har længere snor.

- Vi vil gerne møde dem med tillid det første halve år, men hvis man ikke har kunnet finde et arbejde, kan man derefter blive bedt om at arbejde for sin kontanthjælp, siger Mette Frederiksen.

Ifølge regeringens forslag bliver de kontanthjælpsmodtagere, som ikke vil arbejde for pengene, mødt af sanktioner som for eksempel reduktion i ydelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.