Regeringen sætter navn på forskere der skal kulegrave krige

Irak- og Afghanistankommissionen blev nedlagt af regeringen sidste år. En uvildig undersøgelse tager over.

Ritzau
GERMANY-DIPLOMACY Foto: Scanpix/Sebastian Gollnow
16. november 2016 14:32 - Opdateret 16. november 2016 14:34

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) sætter nu navn på dem, der skal forestå den uvildige udredning af Danmarks militære engagement i Kosovo, Irak og Afghanistan.

Det bliver lektor Rasmus Mariager og professor Anders Wivel, begge fra Københavns Universitet, ifølge en pressemeddelelse.

- Jeg er meget tilfreds med, at vi kan sætte to velrenommerede og erfarne forskere i spidsen for den uvildige udredning om Danmarks militære engagement, siger Kristian Jensen.

De to forskere er blevet indstillet af Rektorkollegiet og er udpeget i enighed mellem de fire partier, der står bag den politiske aftale om udredningen.

Det har vakt opsigt, at Rektorkollegiet kun kunne finde tre forskere til opgaven, selv om Udenrigsministeriet bad om et felt på seks.

Alternativet var oprindeligt også med i aftalen, men partiet røg ud, fordi partiet ikke var enig i udpegelsen af forskerne.

Den politiske aftale blev indgået af de fire partier i blå blok, efter at Irak- og Afghanistankommissionen blev nedlagt af regeringen sidste år.

- Forskerne står over for et stort og vigtigt stykke arbejde, og jeg ser frem til at læse udredningens konklusioner, når den ligger færdig i 2018, siger Kristian Jensen.

Ifølge den politiske aftale skal udredningen udarbejdes af en faghistoriker og en politolog med speciale i militære studier. Det er disse to stillinger, som nu er blevet besat med Rasmus Mariager og Anders Wivel.

De to forskere vil under udredningsarbejdet få fuld adgang til alle dokumenter, også klassificerede, som er sendt til Irak- og Afghanistankommissionen, som blev nedlagt.

Derudover vil forskerne ifølge aftalen som udgangspunkt få adgang til øvrigt skriftligt materiale, som forskerne finder relevant hos danske myndigheder.

Arbejdet med udredningen forventes iværksat snarest muligt - inden for få uger - og den forudses færdig og offentliggjort 1. juni 2018.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...