Regeringen udpeger migrationsambassadør til svær opgave

For at få modtagecentre for migranter uden for EU opretter regeringen ny ambassadørpost. Blufnummer, siger V.

Selv om EU har forholdt sig kritisk til regeringen og statsminister Mette Frederiksens planer om at lave modtagecentre uden for EU, sender regeringen nu en særlig udsending til Mellemøsten for at arbejde videre med planen. (Arkivfoto)

Selv om EU har forholdt sig kritisk til regeringen og statsminister Mette Frederiksens planer om at lave modtagecentre uden for EU, sender regeringen nu en særlig udsending til Mellemøsten for at arbejde videre med planen. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Regeringen opretter en ny ambassadørpost og arbejdsgruppe, der skal arbejde for at lave modtagecentre for migranter uden for EU.

Det skriver Udenrigsministeriet.

- En migrationsambassadør kan være med til at åbne døre for Danmarks forslag om en ny tilgang, hvor vi stopper migrantpresset mod Europa og sikrer, at reelle flygtninge hjælpes hurtigere og bedre i nærområderne, siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i en pressemeddelelse.

Ambassadøren bliver Anders Tang Friborg, der vil have status af særlig udsending.

Sammen med en arbejdsgruppe fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, Justitsministeriet og Udenrigsministeriet skal han både skubbe på for at få modtagecentre uden for EU og forbedre mulighederne for at hjemsende afviste asylansøgere.

- Det bliver alt andet end nemt, siger fungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S).

Det var i 2018, at Mette Frederiksen (S), før hun blev statsminister, lancerede idéen om at bremse migrationsstrømmen til Europa ved at lave modtagecentre og hjælpe i nærområderne. Og at lade sagsbehandlingen foregå her.

Planen er dog blevet kritiseret som luftig og svær at gennemføre i Danmark. Og har heller ikke fundet fodslag som en holdbar løsning i EU-regi.

I januar citerede Berlingske udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) for, at man ikke havde fundet lande, der var klar til at oprette et modtagecenter.

- Nej, desværre. Jeg vil vældig gerne sige, at vi har været i dialog med et tredjeland, som sagde, at de gerne ville have et modtagecenter, men det er der ikke nogen, der har sagt til os, sagde han.

Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Mads Fuglede, er ikke imponeret.

- Det er et kæmpe blufnummer. Socialdemokratiet og regeringen har lovet noget, som de ikke kan levere på.

- Det er blevet til en evighedssnak. Man taler om stramninger, der ikke kan komme. Modtagecentre er der ingen, som er interesseret i at få.

- Regeringen forsøger at lade som om, at der er fremskridt på det her område. Nu har man oprettet en stilling, hvor man skal betale en mand for at holde snakken i kog, siger Fuglede.

Hos regeringens støtteparti Enhedslisten har udenrigsordfører Eva Flyvholm ikke mildere ord med på vejen til det nye tiltag.

- Det virker fuldstændig usammenhængende. Skulle vi gøre noget for at forbedre det internationale flygtningesystem - og det synes jeg, vi burde - ville det være oplagt at starte med at tage imod flere kvoteflygtninge.

- Jeg tror ikke, denne her ambassadør kommer til at gøre hverken fra eller til. Det tror jeg bestemt ikke.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.