Regeringen: Væksten bliver mindre end forventet

En lav vækst i december får regeringen til at forvente lavere vækst i 2013 end først beregnet.

Regeringen: Væksten bliver mindre end forventet

Regeringen sænker umiddelbart sit vækstskøn for Danmark i 2013. Fra et vækstbud på 1,2 procent af BNP i december til en forventet vækst på mellem 0,5 og 1 procent af BNP i hele 2013, oplyser Økonomi- og Indenrigsministeriet tirsdag.

Årsagen skyldes lavere vækst i slutningen af sidste år end forventet i ministeriet, der har en ny prognose på vej i april.

- Vi tror stadig på fremgang i år. Men fordi 2012 sluttede skuffende, går vi ind i 2013 på et lavere BNP-niveau end ventet, siger økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Det peger umiddelbart på, at vi vil være nødt til at nedjustere vores skøn for årsvæksten i BNP i 2013, forklarer ministeren.

De seneste ugers tid er der kommet nye tal for udviklingen i eksporten, produktionen i industrien og virksomhedernes køb og salg, som peger på fremgang i januar måned i år.

Det understøtter umiddelbart vurderingen af, at der kan komme mere fart i dansk økonomi i år efter et svagt 2012, som dog ikke kan trække skønnet for væksten op.

Den umiddelbare vurdering er dog behæftet med stor usikkerhed og ikke baseret på en egentlig ny, samlet prognose, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

Den nye vurdering af væksten ændrer ifølge Margrethe Vestager ikke på grundlaget for regeringens økonomiske plan, Vækstplan DK.

- Men de svage væksttal for 2012 understreger behovet for de vækstambitioner for Danmark, der ligger i regeringens vækstplan, og som lige nu forhandles med Folketingets partier, fortæller ministeren.

Fremgangen i januar følger efter betydelige fald i væksten i december. Det foreløbige nationalregnskab viste et fald i BNP på 0,9 pct. i de sidste tre måneder i 2012 og på 0,6 procent for hele 2012.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.