Regeringen var splittet: Var Danmark i krig i Kosovo?

Ifølge unavngiven embedsmand havde daværende udenrigsminister svært ved at håndtere, at Danmark førte krig.

Daværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), der her ses sammen med FN's daværende generalsekretær, Kofi Annan, i 1999, mente ikke, at Danmark var i krig mod Serbien. Men Statsministeriet var uenig, fremgår det af ny undersøgelse. Helveg døde i 2017. (Arkivfoto.)

Daværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R), der her ses sammen med FN's daværende generalsekretær, Kofi Annan, i 1999, mente ikke, at Danmark var i krig mod Serbien. Men Statsministeriet var uenig, fremgår det af ny undersøgelse. Helveg døde i 2017. (Arkivfoto.)

KØBENHAVN:Da Danmark sammen med sine allierede fra Nato var med til at angribe det tidligere Jugoslavien fra luften tilbage i 1999, var den danske regering internt uenig om, hvorvidt Danmark egentlig var i krig.

Det fremgår af den udredning om Danmarks krigsdeltagelse, som forskere på Københavns Universitet har offentliggjort tirsdag.

Spørgsmålet var ifølge udredningen genstand for "heftig debat" i de danske ministerier. Og 26. marts 1999 oplyste daværende udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) i Udenrigspolitisk Nævn, at der ikke var tale om krig.

- Der var ikke tale om krig. Der var ingen, der omtalte situationen som krig. Heller ikke serberne, oplyste Helveg ifølge Udenrigsministeriets optegnelser, som forskerne har fået lov at citere.

Men i et notat dateret 25. marts 1999 - altså dagen før mødet i Udenrigspolitisk Nævn - skriver Statsministeriet, at Danmark er en krigsførende nation.

- Svaret er ja. Folkeretligt set er Danmark i væbnet konflikt, idet vi har krænket en anden stats suverænitet/territorialhøjhed, står der i en notits, forskerne har haft adgang til.

Spørgsmålet er, hvorfor der var så stor uenighed i regeringen. Det har forskerne ikke noget entydigt svar på.

Men en unavngiven embedsmand har givet dem den forklaring, at Statsministeriet i første omgang fik det indtryk fra Udenrigsministeriets folkeretsjurister, at Danmark var i krig.

- Efterfølgende søgte Udenrigsministeriets ledelse, ifølge embedsmanden, at trække i land, står der i udredningen.

- Angiveligt havde udenrigsminister Niels Helveg Petersen, ifølge embedsmanden, store problemer med politisk at håndtere Danmark som krigsførende nation.

Daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) har ikke ønsket at lade sig interviewe af forskerne bag udredningen. Niels Helveg Petersen havde sagt ja til at medvirke, men afgik ved døden, inden interviewet fandt sted.

Forskerne har haft adgang til en række hemmeligstemplede dokumenter og har også fået særlig tilladelse til at citere fra møder i Udenrigspolitisk Nævn, der ellers normalt er fortrolige.

Professor Anders Wivel og lektor Rasmus Mariager, Københavns Universitet, har stået i spidsen for undersøgelsen. Afsnittet om Kosovo er forfattet af Mikkel Runge Olesen, Dansk Institut for Internationale Studier.

/ritzau/