Regeringen: Verdens mest grønne gris skal være dansk

Regeringen vil sammen med landbrug og relevante eksperter skabe verdens mest miljøvenlige svineproduktion.

Regeringen: Verdens mest grønne gris skal være dansk

Verdens mest miljøvenlige stald skal være dansk. Den skal stå klar om tre år og være med til at skabe nye grønne danske arbejdspladser.

Det er målet med partnerskabet "Månegrisen", der som led i regeringens innovationsstrategi skal bane vejen for danskproducerede grise uden at belaste miljøet og tilsvine omgivelserne.

Danmark eksporterer svin og svinekød for omkring 30 milliarder kroner om året, og hver tredje job i landbruget og fødevareproduktionen ligger i svinesektoren.

Problemet er blot, at hensynet til miljøet begrænser produktionen. Udfordringen med at afkoble produktion og forurening er så stor, som da amerikanerne sendte første mand til månen. Deraf navnet "Månegrisen".

- Vi skal vise verden, at moderne griseproduktion kan foregå uden kompromis. Vi skal forene dyrevelfærd, miljøhensyn og effektivitet i en helt ny type grisestalde, siger fødevareminister Mette Gjerskov (S).

Alle landets relevante eksperter - arkitekter, miljøeksperter, svineavlere og landets bedste inden for teknologi - skal med i partnerskabet.

- Hvis ikke vi sætter os ambitiøse mål, taber vi den globale kamp om arbejdspladser. Hvis vi tør tænke vildt og kreativt, så kan dansk svineproduktion blive et nyt vækstlokomotiv og ikke bare eksportere svin men også grøn staldteknologi, siger Mette Gjerskov.

Landbruget kalder det en win-win situation.

- Det er positivt, at regeringen vil målrette innovationsindsatsen, så forskningen hurtigere omsættes i vækst og arbejdspladser.

- Og især tænker i en helt ny regulering af erhvervet baseret på, hvad der kommer ud i omgivelserne og ikke som nu på, hvad der kommer ind, siger administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Søren Gade.

Ifølge Videncenter for Svineproduktion vil 100 nye miljøvenlige stalde med samlet set 500.000 stipladser skabe grundlag for to millioner slagtninger årligt.

Det vil skabe 2.800 vedvarende danske arbejdspladser og en eksportværdi på 3 milliarder kroner årligt og samtidig skabe 1.000 ekstra årsværk til at bygge staldene.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.