Regeringen vil have erhvervs 10. klasser i hele landet

Alle landets kommuner skal oprette specielle erhvervsrettede 10. klasser, hvis det står til regeringen.

Regeringen vil have erhvervs 10. klasser i hele landet

Unge med dårlige karakterer i dansk og matematik skal have mulighed for at komme i en erhvervsrettet 10. klasse i de fleste af landets kommuner, og den nye 10. klasse skal helst ligge på de allerede etablerede erhvervsskoler.

Det foreslår regeringen ifølge ordfører for ungdomsuddannelser i SF, Lisbeth Bech Poulsen, efter at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) omtalte reformen i sin åbningstale i Folketinget tirsdag.

- Den erhvervsrettede 10. klasse bliver et tilbud til de unge. Nogle nabokommuner med få borgere kan måske gå sammen, men som udgangspunkt skal det tilbydes i alle kommuner, siger Lisbeth Bech Poulsen til Ritzau.

- Så vidt muligt skal den erhvervsrettede 10. klasse ligge på erhvervsskolerne. Der skal være en praktisk tilgang som på erhvervsuddannelserne og mere almindelig skoleundervisning, siger ordføreren for ungdomsuddannelser.

Regeringens lancerer den nye 10. klasse, fordi man vil stille krav om mindst to i karakter-gennemsnit i dansk og matematik ved de afsluttende prøver i folkeskolen. De unge, der ikke opfylder karakterkravet, skal have tilbuddet om den nye 10. klasse.

- Vi kommer til at stille nogle krav i form af karakterer, og selvom der bliver mulighed for dispensation ved en optagelsesprøve, så vil der være nogle, som ikke kan komme ind, fortæller Lisbeth Bech Poulsen.

10. klassen får navnet EUD10, og den skal målrette de unge til at komme ind på erhvervsskolerne med en mere praktisk form for læring.

- De unge får måske ikke Pythagoras ind, hvis det står som en ligning på en tavle, men hvis de skal bygge noget, så kan de se det blive brugt i praksis, fortæller ordføreren.

I dag er det kun 19 procent af de unge, der søger ind på en erhvervsuddannelse lige efter skolen. Regeringens mål er, at 25 procent af de unge i 2020 skal søge ind på en erhvervsuddannelse.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) fremlægger hele regeringens bud på en reform af erhvervsuddannelserne onsdag middag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.