Regeringen vil renovere almene boliger for 30 milliarder

Som første udspil til den økonomiske genopretning efter corona vil regeringen lave grøn renovering af boliger.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og klima, - energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer regeringens udspil til en ny grøn boligaftale på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.

Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og klima, - energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) præsenterer regeringens udspil til en ny grøn boligaftale på et pressemøde i Eigtveds Pakhus i København.

KØBENHAVN:Regeringen vil afsætte 30 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til grønne renoveringer af almene boliger fra 2020-2026. På "kort sigt" vil det kunne renovere 72.000 boliger.

Det skriver Transport- og Boligministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi står med en unik mulighed for at gøre genopretningen af Danmark grøn. Med dette forslag tager vi første skridt i den retning.

- Rundt om i hele landet bliver der nu mulighed for at udskifte vinduer, isolere bedre eller udskifte oliefyret. Det vil gavne både lejere, beskæftigelsen og klimaet, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S) i pressemeddelelsen.

Udspillet skal forhandles politisk.

Ifølge et faktaark forventes udspillet at skabe 3300 job i 2020 og 7800 job i 2021.

Landsbyggefonden er en fond, der består af midler, som de almene boligforeninger selv indbetaler.

Ifølge boligminister Kaare Dybvad Bek vil de 30 milliarder bliver fundet ved, at man udskyder Landsbyggefondens tilbagebetaling af underskud til staten med et årti til starten af 2040'erne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede kort forslaget i sin tale tidligere 1. maj.

- Det betyder, at vi kan forbedre lejernes boliger. Gøre noget ved skimmelsvamp og utidssvarende boliger. Det er godt for lejerne. Samtidig kan vi energirenovere. Udskifte oliefyr. Det gavner klimaet.

- Og de byggeprojekter, der dermed sættes i gang. Det skaber arbejdspladser. Det gavner beskæftigelsen, sagde Mette Frederiksen.

Der har i ugevis været politiske ønsker uden om regeringen for at bruge grøn renovering fra Landsbyggefonden til at holde hånden under økonomien og fremme den grønne omstilling.

Derfor har det udløst kritik, at beslutningen først er truffet nu, hvor flere byggefirmaer allerede har afskediget medarbejdere. Det blev der spurgt ind til på pressemødet fredag.

- Det er at finde hår i suppen at spørge, hvorfor vi ikke har gjort dette her for fem uger siden. Der ligger et stort analysearbejde bag, som er gjort hurtigt, siger Dan Jørgensen til det og fortsætter:

- Og så er dette her en del af den genopretningsplan for økonomien, der starter nu.

Interesseorganisationen Danmarks Almene Boliger glæder sig over regeringens udmelding.

- Det er gennemgribende renoveringer, og det er også noget, vi har bedt om, så det er vi rigtig glade for, siger administrerende direktør Bent Madsen.

Hos partiet Venstre savner boligordfører Heidi Bank dog, at der bliver lagt et mere konkret udspil på bordet fra regeringen.

- Vi er interesseret i at høre, hvor regeringen ligger snittet på det her, og der forventer vi, at der kommer et konkret udspil fra dem, siger Heidi Bank (V).

- Det, der er meldt ud, er i forlængelse af, hvad vi også har meldt ud. Det er vigtigt at holde hånden under danske arbejdspladser, og så er det også vigtigt, at der bliver lavet nogle sundere boliger, siger hun.

Både De Radikales boligordfører Jens Rohde og SF's klima- og energiordfører Signe Munk er tilfreds med regeringens udspil.

- Vi bakker overordnet op om regeringens udspil, vi synes, det ser fornuftigt ud, siger Jens Rohde.

Projekter for 18,4 milliarder kroner er allerede godkendt, men regeringen vil fremrykke dem for at øge beskæftigelsen i lyset af coronakrisen.

Herefter skal der bruges cirka 1,9 milliarder om året frem til 2026. Både Signe Munk og Jens Rohde mener dog, at der i forhandlingerne bør ses på, om beløbet skal øges.

- Vi skal lave en klar vægtning af energirenovering, så vi får en grøn profil. Og så skal vi se på, om beløbet skal hæves. Der kommer løbende nye renoveringsprojekter ind, som kan holde hånden under beskæftigelsen, siger Signe Munk.

Forhandlingerne om regeringens udspil ventes at blive indledt tirsdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.