Regeringen vil ruste dansk valg mod påvirkning

Regeringen har en plan på 11 punkter, der skal sikre næste danske valg mod påvirkning fra fremmede magter.

Der er risiko for, at en fremmed magt vil forsøge at påvirke udfaldet af et demokratisk valg i Danmark.

Det vurderer regeringen, der derfor er klar med en handlingsplan med 11 initiativer, som skal sikre demokratiet mod udenlandsk påvirkning.

Blandt initiativerne bebuder regeringen i nærmeste fremtid et lovforslag, der skal gøre det klart, at fremmede landes indblanding er omfattet af den danske straffelov.

Desuden skal partierne på Christiansborg, danske medier såvel de sociale medier inviteres til dialog og rådgivning om risikoen for udenlandsk påvirkning.

Det er ikke, fordi regeringen frygter, at en fremmed magt vil hacke selve valghandlingen, understreger forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) på et pressemøde.

Regeringen er derimod bekymret over udsigten til, at fremmede lande vil iværksætte påvirkningskampagner i forbindelse med valget.

- Det kan være med løgne eller disinformation, der har til formål at skade demokratiske processer, siger Claus Hjort.

- Formålet er at skabe tvivl om, hvad der er sandt, og hvad der er falsk, siger han.

En særlig "taskforce" på tvær af udenrigs-, forsvars- og justitsministeriet skal imødekomme den type cybertrusler, lyder det i handlingsplanen.

Især fremhæver regeringen Rusland som den største trussel.

Det er velkendt, at russerne har blandet sig i både det franske og amerikanske præsidentvalg, mener Claus Hjort.

- Vi har set, hvordan russerne er dygtige til at målrette og tilpasse påvirkningskampagner, så de undergraver udvalgte politikere eller udvalgte partier, siger han.

- Vi må konstatere, at Kreml anser splittelse i Vesten som værende i deres interesse, tilføjer han.

Det handler dog ikke om såkaldt "fake news" i bred forstand, understreger Søren Pape Poulsen.

Den handler om at kunne påvise og informere borgerne, når fremmede efterretningstjenester bevidst forsøger at sprede misinformation.

- Vi skal selvfølgelig stå på en sikker grund af viden, før vi går ud med, at et fremmed land er i færd med at påvirke vores demokrati, siger Søren Pape Poulsen.

Ved at trække på erfaringer fra især vores nordiske naboer, kan vi forsvare vores demokratiske frihed, siger udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

- Vi vil lære af andre landes - i visse tilfælde dyrt købte - erfaringer. Vi har især ladet os inspirere af de nordiske lande, navnlig Sverige og Finland, men også Nederlandene, siger han.

Af handlingsplanen fremgår det, at Forsvarets Efterretningstjenesten (FE) ud over Rusland peger på "fremmede magter", som efter al sandsynlighed vil kunne iværksætte påvirkningskampagner.

Justitsministeren vil dog ikke oplyse, hvilke lande der ligeledes er i søgelyset.

For at finansiere handlingsplanen vil regeringen blandt andet tage hul på de 43 millioner kroner, som er afsat til Politiets Efterretningstjeneste i udspillet til en finanslov for 2019.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.