Regeringen vil styrke hjælpen til de mest udsatte borgere

Det skal være lettere for folk, der eksempelvis både er ledige og har et misbrug, at finde rundt i systemet.

En ny lov skal give sagsbehandlere bedre mulighed for at tilbyde en koordineret og sammenhængende hjælp, mener innovationsminister Sophie Løhde (V) (billedet) og børne- og socialminister Mai Mercado (K). Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

En ny lov skal give sagsbehandlere bedre mulighed for at tilbyde en koordineret og sammenhængende hjælp, mener innovationsminister Sophie Løhde (V) (billedet) og børne- og socialminister Mai Mercado (K). Foto: Henning Bagger/arkiv/Ritzau Scanpix

Med en ny reform vil regeringen styrke hjælpen til udsatte borgere med komplekse problemer.

Det fremgår af et udspil, der er anført af innovationsminister Sophie Løhde (V) og børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Med komplekse problemer menes personer, der har problemer, som lapper over flere forskellige områder.

Det kan eksempelvis være en borger, der både er arbejdsløs og har et misbrug.

Vedkommende skal i det tilfælde både have hjælp på beskæftigelses- og socialområdet.

- I dag svigter vi den gruppe af vores borgere, som har det allersværest og har allermest brug for hjælp. De møder et hav af personer og regler, og det vil vi ændre, siger Sophie Løhde.

Et af de centrale initiativer i udspillet med titlen "Sammen med borgeren - en helhedsorienteret indsats" er en ny hovedlov.

Hovedloven skal give sagsbehandlere bedre mulighed for at tilbyde en koordineret og sammenhængende hjælp.

- Vi har en gruppe mennesker med komplekse problemer med blandt andet misbrug, hjemløshed og psykisk og fysisk sygdom, som i dag kan fare vild i systemerne, og det skal vi gøre bedre, siger Mai Mercado i en pressemeddelelse.

Som led i udspillet vil regeringen indgå en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) om koordinerende sagsbehandlere.

Det er ikke sat som et specifikt krav, og det skyldes, at regeringen ikke vil tvinge det ned over hovedet på kommunerne.

- Det har vi prøvet så mange gange før. Det stærkeste er, hvis vi er mange, der vil det samme, i stedet for en, der står og råber ovre i et hjørne, siger Sophie Løhde.

Hun mener desuden, at der er behov for en kulturforandring i kommunerne, så hver enkelt forvaltning ikke kigger så meget på sin egen økonomi.

- Man skal være bedre til at se på borgeren ud fra det samlede forløb og investere på tværs af forvaltningerne.

- Kommunerne har alle økonomiske incitamenter for at gøre op med kassetænkningen i dag. Deres problem er, at vi bremser dem via loven, og derfor ønsker vi en ny hovedlov, siger hun.

Regeringen vil i samarbejde med KL lave et partnerskab med kommunerne om forberedelse og implementering af reformen.

Desuden lægges der op til at afsætte 120 millioner kroner af satspuljen over de næste fire år til støtte af reformen i kommunerne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.