Regeringen vil svinge spareøksen over museer og teatre

Det vil "gøre ondt ad helvede til", siger professor om eventuelle besparelser på kulturinstitutioner.

Politik 4. september 2015 01:13 - Opdateret 4. september 2015 07:43

Teatre, museer, kunstneriske uddannelser og andre statslige kulturinstitutioner skal spænde livremmen ind.

Kulturminister Bertel Haarder (V) lægger op til over fire år at spare i alt knap 600 millioner kroner på kulturinstitutionernes drift. Det skriver Politiken.

Regeringen kræver, at alle statens områder skal levere et såkaldt omprioriteringsbidrag på to procent om året.

Manøvren betyder ifølge Kulturministeriet, at den samlede driftsramme alt andet lige vil være reduceret med knap otte procent, når de fire år er gået.

Ambitionen er, at besparelserne skal ske uden kvalitetstab, siger Bertel Haarder og nævner digitalisering som en mulig kilde til effektivisering. Men han erkender, at sparemanøvren kan gå ud over kulturtilbuddene.

- Det kan man ikke bestride, men målet er, at kerneaktiviteterne så vidt muligt skal friholdes, vel vidende at det ikke er sikkert, det er muligt i fuldt omfang, siger han.

Ifølge Jørn Langsted, der er professor emeritus ved Aarhus Universitet og ekspert i kulturøkonomi, er det forkert at tro, at der er "fedtlag" på museer, teatre og koncerthuse, der bare kan spares væk.

- Hvis den besparelse bliver lagt ud overalt, kommer det til at gøre ondt ad helvede til på kulturlivet. Der bliver færre teaterforestillinger, kortere åbningstider og færre udstillinger på museerne, færre koncerter med orkestrene, siger han til Politiken.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...