Regeringens penge til grøn vækst er væk

De milliarder, regeringen serverer for Venstre, skulle være brugt til vækst, beskæftigelse og grøn omstilling.

Regeringens penge til grøn vækst er væk

Vækst, beskæftigelse og grøn omstilling. Det var overskriften på de initiativer, som regeringen tilbage i maj ville bruge seks milliarder kroner på.

Nu er de tre af milliarderne taget ud og i stedet serveret på et sølvfad for Venstre i form af skattelettelser til erhvervslivet og investeringer i for eksempel motorveje.

Samtidig er der forsvundet fire milliarder kroner fra det regnestykke, regeringen lagde frem i maj, da den præsenterede sin plan for dansk økonomi frem til 2020. De skulle være skaffet i de nu kuldsejlede forhandlinger.

Dermed er der reelt ikke noget tilbage af den portion penge, der ifølge 2020-planen skulle være brugt til at forbedre den offentlige velfærd, bidrage til grøn omstilling og styrke vækst og beskæftigelse

- Det er klart, at de fire milliarder fra trepart er væk. Der er ikke noget på bordet, der har erstattet det. Hvis de vil bruge tre milliarder på skattelettelser og infrastruktur, er der ikke noget tilbage, som tingene ser ud nu, siger Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Regeringen har præsenteret Venstre for en samlet reformpakke, hvor Venstre skal bære reformer af førtidspension, fleksjob og skat igennem. Til gengæld tilbyder regeringen reelle skattelettelser til erhvervslivet for to milliarder kroner og en milliard kroner til infrastruktur.

Bo Sandemann påpeger, at skattelettelser til erhvervslivet godt kan være med til at fremme vækst og beskæftigelse. Men så er der heller ikke flere penge tilbage til andre initiativer.

Venstres tidligere beskæftigelses- og finansminister Claus Hjort Frederiksen mener slet ikke, at regeringen har tilbudt nok.

- Vi synes, at to milliarder kroner i erhvervsskattelettelser er for lidt, fordi den største udfordring i Danmark er, at der etableres alt for få arbejdspladser. Vi ligger over gennemsnittet i EU, når man ser på selskabsskat, siger Claus Hjort Frederiksen.

/ritzau/