Danmark

Regeringens topskattelettelser rammer geografisk skævt

Indbyggere i Hørsholm får langt større effekt af topskattelettelser end dem på Langeland, viser ny beregning

Arkivfoto: Torben Hansen

Arkivfoto: Torben Hansen

DANMARK:2500 kroner om året mere i lommen til en borger i Hørsholm, men kun 40 kroner mere til Langeland-borgeren.

Det kan blive konsekvenserne af regeringens forslag om at sænke topskatten med fem procentpoint for indkomster op til en million kroner. Det viser en ny beregning fra Skatteministeriet.

Topskattelettelserne, som regeringen foreslår, vil gennemsnitligt give danskere 590 kroner mere om året. Men fordelt på landets 98 kommuner varierer effekten fra alt mellem 40 kroner og 2520 kroner mere om året.

Beregningerne fremgår af et folketingssvar til et spørgsmål, som landdistrikts- og ø-ordfører Magnus Heunicke (S), har stillet.

- Det her er en meget stor omfordeling, hvor man giver nogle kontante gevinster til de enklaver, hvor de allermest velstillede bor. Mens resten af Danmark ikke rigtig får noget, der kan mærkes, siger S-politikeren.

Mors og Langeland med mindst gavn

Det er kommunerne Langeland og Morsø, der får mindst gavn af topskattelettelserne. Imens vil borgere i Hørsholm og Rudersdal mærke den største virkning af skattelettelsen.

Venstres landdistrikts- og ø-ordfører, Thomas Danielsen, mener ikke, det er interessant at se, hvor topskattelettelserne rammer. Han mener i stedet, at man skal kigge på regeringens 2025-plan samlet set.

- Jeg vil vurdere, at 2025-planen i sin helhed kommer alle dele af landet lige meget til gavn. Specielt hvis man kigger på det vækstpotentiale, der er, siger Thomas Danielsen.

I Hørsholm vil den gennemsnitlige borger opleve en stigning i sin disponible indkomst på 0,93 procent, mens stigningen i Langeland Kommune vil være 0,1 procent.

Thomas Danielsen mener dog stadig, at borgere på Langeland vil mærke en positiv effekt af 2025-planen.

- Den gennemsnitlige borger på Langeland vil få en lempelse i bunden og i toppen, hvis han betaler topskat. Dernæst vil han få lempelser i forhold til forbrugsomkostninger, som er noget af det, der udfordrer de laveste indkomster.

- Netop fordi man laver en krone-øre-mæssig lempelse der, vil han få en langt mere mærkbar lempelse end borgeren i Nordsjælland, siger Venstres Thomas Danielsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.