Regeringspartier afviser at lovgive om hellige krigere

Ordførere fra S og SF mener ikke, at der kan lovgives imod hellige krigere. DF opfordrer til straksudvisning.

Regeringspartier afviser at lovgive om hellige krigere

Når danskere tager i hellig krig, er der ikke meget, politikerne kan gøre. Det mener både Socialdemokraterne og SF. For det er umuligt at holde styr på, om folk egentlig rejser i krig, når de forlader Danmark.

- Hvis bare det var så let, at jeg kunne lave en lov om, og så var problemet løst med et snuptag, så ville jeg være glad, men det er desværre mere kompliceret det her, siger Ole Hækkerup, retsordfører for Socialdemokraterne.

- Vi kan desværre ikke lave loven om, så vi kan forbyde folk at rejse ud i verden. Derfor kan vi ikke kontrollere, om folk rejser ud og deltager i en krig et sted i verden.

- Men vi kan gøre, hvad vi kan for at holde øje med dem her. Både når de tager af sted, og når de kommer hjem, siger Ole Hækkerup.

Udmeldingen kommer efter, at Jyllands-Posten søndag kunne fortælle, at 45 danskere i løbet af det seneste halve år er taget i krig i Syrien. Fire af dem er dræbt.

Og Ole Hækkerup bliver bakket op af SF's retsordfører Karina Lorentzen.

- Der er ikke nogle smarte løsninger på den her problemstilling. Jeg synes, at PET har fat i den lange ende og gør, hvad de kan, ved at bede samfundet om hjælp, siger hun og tilføjer:

- Jeg tror umiddelbart, at vi har den rigtige lovgivning, for det er forbudt at lade sig hverve eller træne til terror og finansiere det, og det skal vi retsforfølge, når det sker.

PET har udtrykt bekymring om, at muslimerne fra Danmark vender hjem som hærdede islamistiske krigere, efter de har været i Syrien. Og netop den pointe betyder, ifølge Ole Hækkerup, at man skal holde skarpt øje med de hjemvendte.

- Vi skal holde øje med dem, når de kommer hjem, så vi er sikre på, at det ikke er nogle tikkende bomber, der går rundt, siger han.

Ligesom Karina Lorentzen peger han på, at problemet skal løses hos PET, politiet og i miljøerne, ikke politisk.

- Det handler om at sende et signal til forældrene, imamerne og moskeerne, som opdager, at der en, som er ved at blive så radikaliseret, at de tager i krig, hvor de enten får skudt hovedet af eller får knald i låget, når de kommer hjem, siger Ole Hækkerup.

Han understreger, at det handler om en præventiv indsats for at undgå, at danskere tager af sted.

Modsat de to politikere står Dansk Folkeparti, som opfordrer regeringen til at tage initiativ til at "straksudvise" danske muslimer, når de drager i krig i udlandet.

- Hvis 45 kamptrænede og fanatiske soldater vender tilbage til Danmark, skal disse overvåges og holdes i ro af de danske myndigheder i en tid, hvor Danmark i forvejen er udsat for en voldsom terrortrussel, siger Pia Kjærsgaard, værdiordfører for DF, og tilføjer:

- Det kan vi ganske enkelt ikke leve med, og derfor må regeringen tage affære, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.