Lufthavne

Regeringsvenlige styrker i Yemen får kontrol over lufthavn

Voldsomme kampe fortsætter i havneby, hvor regeringsvenlige styrker har genvundet kontrol over lufthavn.

Ifølge en officiel udtalelse fra Yemens militær er Hodeidas internationale lufthavn befriet fra oprørernes kontrol. Foto: Khaled Abdullah Ali Al Mahdi/arkiv/Reuters

Ifølge en officiel udtalelse fra Yemens militær er Hodeidas internationale lufthavn befriet fra oprørernes kontrol. Foto: Khaled Abdullah Ali Al Mahdi/arkiv/Reuters

Natten til lørdag dansk tid har regeringsvenlige styrker genvundet kontrol over lufthavnen i byen Hodeida i Yemen.

Her har der i flere dage har været voldsomme kampe mellem styrker anført af sunnimuslimske Saudi-Arabien, der støtter Yemens regering i eksil, og de shiamuslimske houthi-oprørere, som støttes af Iran med blandt andet våben.

Ifølge en officiel udtalelse fra Yemens militær er Hodeidas internationale lufthavn befriet fra oprørernes kontrol.

Styrkerne er ifølge Yemens militær ved at afsøge området for miner og eventuelle oprørere, der måtte være tilbage i bygningerne.

Houthi-oprørerne har ikke umiddelbart anerkendt tabet af lufthavnen, skriver nyhedsbureauet AP.

Men en tv-kanal, der kontrolleres af houthierne, viser billeder fra området, hvor der ses udbrændte lastbiler, lig og militære køretøjer.

En FN mission er lørdag formiddag ankommet til landets hovedstad, Sanaa, hvor de vil forsøge at forhandle med oprørerne om Hodeida.

Martin Griffiths, der leder missionen, forventes at foreslå, at oprørerne overgiver kontrollen med den vigtige havn i byen til FN for at undgå yderligere kampe.

Saudi-Arabien leder en koalition af lande, som forsøger at nedkæmpe houthi-oprørere i Yemen og genindsætte et sunnimuslimsk styre i landet.

Den saudiskledede koalition indledte sit angreb på Hodeida onsdag, og kampene har været voldsomme med tab af flere hundrede soldater.

Saudi-Arabien bidrager både med landstyrker i landet, ligesom landet har udført adskillige luftangreb.

Hodeida har længe været under houthiernes kontrol. Havnen i byen er Yemens største, og den er en livline for millioner af mennesker i Yemen, som er på randen af hungersnød.

Derfor har Røde Kors også advaret mod, at afskærme byen, da det vil betyde, at nødhjælp ikke kan komme rundt i landet.

FN har udråbt Yemen til at være verdens værste humanitære krise. Over 22 millioner mennesker har alvorlig brug for nødhjælp, og 8,4 millioner er på randen af sult, oplyser FN.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst