Danmark

Regioner til unge: Stem på os!

30.000 elever skal tage stilling til regionsrådsspørgsmål. Det skal få flere unge til at stemme.

Regioner til unge: Stem på os!

Er det vigtigst at forkorte ventetiden på skadestuerne eller kræftafdelingerne? Og hvem skal støttes mest, elitestuderende eller de elever, der er ved at droppe ud?

Det er nogle af de dilemmaer, som 30.000 unge skal diskutere i de kommende måneder.

- Vi vil jo gerne have de unge til at stemme, og derfor har vi sat det her projekt i gang, siger Steen Bach Nielsen, formand for Danske Regioners Demokratiudvalg

Kun 46 procent af de unge stemte ved kommunalvalget i 2009. Med "Valgmødet" vil regionerne forsøge at vise de unge, hvordan de beslutninger, der bliver taget i regionsrådet, påvirker deres eget liv.

- Hvis ikke de unge bliver berørt af det og siger: Jamen, det vil vi da være med til at beslutte, for det er vores fremtid, det gælder, så er vi jo dårligt stillet, for vi kan ikke undvære de unge, siger han.

Til valgmøderne kan eleverne debattere med regionspolitikere og deltage i afstemninger på sms.

Men de unge kommer sjældent i kontakt med regioner og kommuner i deres hverdag. Derfor er det svært at få dem til at engagere sig i deres politik, fortæller valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

- De unge har fokus et helt andet sted. Der er ikke mange, som har haft sundhedssektoren helt inde på livet. Der er heller ikke mange, som har haft kontakt med kommunen om børnepasning eller sundhedsplejersker, siger han

- Det er alt det, som man møder, når man får børn og begynder at blive etableret.

Alligevel mener han, at valgmøderne er et udmærket forsøg på at få de unge engageret i valget.

- Jeg tror, det kan være med til at flytte interessen, så den lige bliver skærpet en lille smule. Og hvis det er det lille skub, de skal have for at komme ned og sætte deres kryds, så ville det være fantastisk. Men det er op ad bakke, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.