Regioner: Vigtig viden er gået tabt i kommunalreformen

Der er brug for et bedre samarbejde mellem regioner og kommunerne, hvis svage grupper skal hjælpes effektivt.

Regioner: Vigtig viden er gået tabt i kommunalreformen

Kritikere af kommunalreformen frygtede, at den helt særlige viden og erfaring, der var i amterne, ville gå tabt, når højt specialiserede områder inden for blandt andet undervisning og genoptræning overgik til kommunerne.

Og frygten er gået lidt for meget i opfyldelse, mener formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

- Vi bliver nødt til at tale om, hvordan vi kan rette op på det. I forhold til de mennesker, der bliver ramt, er det rigtig skidt, og i forhold til ressourcerne er det ufornuftigt, at man ikke fastholder, at øvelse gør mester på de her specialiserede områder, siger han.

En evaluering fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser overordnet, at kommunalreformen fra 2007 har styrket den offentlige service både i forhold til faglighed og økonomi.

Men der er rum for forbedringer, især hvor kommuner og regioner samarbejder om specialiserede opgaver, konkluderer rapporten, der netop er sendt i høring.

- Et af de områder, som er nævnt, er hjerneskadeområdet. Vi skal have ens behandling på tværs af landet og løftet fagligheden i tilbuddene, når patienterne er udskrevet fra den almindelige hospitalsindlæggelse, siger Bent Hansen.

Et andet sted, hvor der er brug for forbedringer, er inden for anoreksiområdet.

- Der er alt for mange piger, der hurtigt bliver genindlagt, fordi der ikke er sammenhæng i indsatsen, siger han.

Danske Regioner vil pege på den manglende indsats i deres høringssvar og vil nu drøfte med organisationer og fagfolk, hvordan tilbuddene kan kvalificeres og målrettes.

Også kommunerne i KL er enig i, at det er afgørende, at der sikres en ordentlig indsats over for de mest udsatte grupper med specialiserede behov.

- KL er enig i ideen om en national koordinering af de mest specialiserede tilbud, så ekspertisen i forhold til indsatser for de mest specialiserede grupper for eksempel mennesker med hjerteskader fastholdes, lyder det fra KL-formand Erik Nielsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.