EMNER

Regning for lægebesøg kan spare milliarder

Foto: Henrik Bo

Foto: Henrik Bo

INDLAND:Der er flere milliarder kroner at spare ved at indføre brugerbetaling på sundhedsområdet. Også uden det nødvendigvis vil komme til at have markante sundhedsmæssige konsekvenser.

Det viser en ny rapport fra Anvendt Kommunalforskning.

Rapporten, "Adfærdsmæssige effekter af brugerbetaling", peger også på, at der kan være en fordel ved at indføre en mindre egenbetaling for flere ydelser frem for en høj brugerbetaling for få ydelser.

Ingen entydig anbefaling

- Gennemgangen viser, at brugerbetaling har potentiale til at dæmpe efterspørgslen efter offentligt finansierede ydelser på dele af sundheds- og ældreområdet.

- Et mindre forbrug kombineret med indtægterne fra betalingen er derfor en mulig vej til at bidrage til finansieringen af vores fremtidige velfærd, siger Astrid Kiil, der er en af forskerne bag rapporten.

Men det er ikke nok til, at hun direkte vil anbefale, at folk i fremtiden skal punge ud, når de besøger lægen.

- Som forsker kan jeg ikke entydigt anbefale brugerbetaling. Der er en potentiel besparelse ved det, men der er også nogle ulemper, for eksempel er der en fordelingsmæssig slagside, der rammer lavindkomstgrupper hårdest, siger Astrid Kiil.

Kan give bagslag

På den lange bane kan man også risikere, at folk stopper med at gå til lægen, fordi de skal punge ud, hvilket så videre kan betyde, at eventuelle alvorlige sygdomme ikke opdages tidligt nok.

Astrid Kiil betegner dog mest dette, som en teoretisk mulighed.

- Med hensyn til om det påvirker folkesundheden, finder de få studier, der er, ikke den type effekter på kort sigt, men vi kan ikke udelukke, at det kan ske på langt sigt. Det kan vi ikke sige på baggrund af den evidens, vi har i dag, siger hun.

Målet med rapporten er at give et dybere indblik i problemstillingen og hjælpe politiske beslutningstagere.

- Vi kunne godt tænke os med rapporten, at der kom en seriøs politisk debat om brugerbetaling på et rimelig oplyst grundlag. I sidste ende er det jo en politisk beslutning, siger Astrid Kiil.

Det skønnes i rapporten, at der vil kunne spares mellem 3 og 4 mia. kroner ved at indføre brugerbetaling på sundhedsområdet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.