Regnvandet skal ledes væk

Stort 4-årigt anlægsprojekt skal hindre regnvand i kældre i Frederikshavn midtby

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

FREDERIKSHAVN:Indenfor de seneste år har dele af Frederikshavn midtby oplevet problemer med at aflede regnvand i forbindelse med meget kraftige regnskyl. Det har betydet, at der gentagne gange har været vand på veje - særligt i krydset Rådhus Allé/E45 og på Bovinsgade.

- Det har givet store gener, skader på bygninger og farlige trafikale situationer. Derudover har flere ejendomme haft oversvømmede kældre, som har givet skader på bygninger og indbo. Særlig har området omkring Svanholmsvej og Kastanievej gennem årene været hårdt ramt af kælderoversvømmelser, fortæller civilingeniør i Forsyningen, Anne Lybech Thøgersen.

Monsterregn

Problemerne i midtbyen kan desværre kun forventes at blive værre med årene. Det skyldes, at Danmark de seneste somre har oplevet, at vejrsituationen ændrer sig. Flere dele af landet har oplevet de såkaldte ”monsterregn”, hvor intensiteten og varigheden af regnskyllet er langt større, end hvad der tidligere er set. Denne tendens forventes at fortsætte i fremtiden.

Nu gennemfører Frederikshavn Spildevand A/S et projekt for at forbedre afledningen af regnvand fra midtbyen.
Projektet omfatter for det første etablering af en ny regnvandsledning fra Rådhus Allé med udløb i havnebassinet.
Den nye regnvandsledning skal give mere kapacitet, så vandet hurtigere kan blive ledt væk fra byen.

800 meter ledning

Ledningen vil løbe fra Rådhus Allé, over svømmehallens p-plads, via Parallelvej, Tordenskjoldsgade, Toldbodvej, Kallsvej, krydse Havnepladsen og med udløb i havnebassinet ved Toldbodkaj lige nord for Læsøfærgen. Ledningen bliver i alt ca. 800 meter lang, og det bliver den største regnvandsledning i kommunen, idet dens diameter bliver mellem 1,6 og 2,2 meter. Etableringen af den nye regnvandsledning forventes at vare fire år.

Dernæst skal der ske en separering af kloaksystemet i Svanholmsvej-kvarteret samt langs den nye regnvandsledning. I dag afledes regn- og spildevand fra husene i området til samme ledning i vejen.

Slut med fælleskloak

Dette kaldes fælleskloak. Når denne ledning bliver overbelastet under kraftig regn, vil vandstanden i ledningen stige og vandet kan derved løbe ind i kældrene på husene gennem spildevandsafløbet.

- Vi laver nu et separatsystem hvor der etableres to ledninger til henholdsvis regn- og spildevand i vejene. Det private kloaksystem på grundene skal efterfølgende adskilles, således at regnvand og spildevand afledes til hver sit ledningssystem, forklarer Anne Lybech Thøgersen.
På den måde bliver de indvendige kælderafløb tilsluttet en spildevandsledning, som ikke er påvirket af regnvand og risikoen for oversvømmelser af kældrene bliver derved kraftigt reduceret.

Begynder i år

Etableringen af den nye regnvandsledning påbegyndes i år, og her arbejder man primært i Havnepladsen og på havnearealet ved Toldbodkajen samt i de østligste ender af Tordenskjoldsgade og Kallsvej. De efterfølgende tre år fortsætter arbejdet videre frem til Rådhus Allé. I år løber anlægsarbejdet frem til årets udgang. Det ene spor i Havnepladsen spærres for trafik, og trafikken ledes over i det andet spor, og der vil således kun være 1 nordgående og 1 sydgående spor åbent.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.