Rejsekaos fortsætter med tusindvis af aflyste fly verden over

Danske lufthavne er stort set sluppet fri for aflysninger efter jul. Globalt er der aflyst tusindvis af fly.

Dozens of flights listed as cancelled or delayed at Seattle-Tacoma International Airport <i>Lindsey Wasson/Reuters</i>

Dozens of flights listed as cancelled or delayed at Seattle-Tacoma International Airport Lindsey Wasson/Reuters

Det globale rejsekaos, der aflyste tusindvis af fly i juledagene, er fortsat i begyndelsen af denne uge. Det påvirker millioner, der skal tilbage til hverdagen fra juleferie.

Ifølge trackingtjenesten Flightaware er 3257 fly blevet aflyst på verdensplan mandag, 1842 fly er aflyst tirsdag. Onsdag lidt efter klokken 07 er tallet foreløbig 603.

De tusindvis af forsinkelser har skabt massive forsinkelser i løbet af årets travleste rejseperiode.

Aflysninger skyldes hovedsageligt, at luftfartsselskaberne mangler personale, der enten er blevet smittet med coronavirus eller er nærkontakt til smittede.

Det er især den stærkt smitsomme omikronvariant, der har ramt juletrafikken i luften.

Blandt de hårdt ramte selskaber er Lufthansa, Delta og United Airlines. Omikron er den skyldige i langt de fleste tilfælde.

- Den landsomfattende stigning i tilfælde af omikron har direkte påvirket vores flybesætninger og de folk, som driver vores flyoperationer, lød det i en erklæring juleaftensdag fra amerikanske United Airlines.

- Et resultat af det er uheldigvis, at vi har måttet aflyse nogle fly, og vi er i gang med at underrette kunder på forhånd, inden de når ud i lufthavnen, hed det.

Skandinaviske SAS måtte før jul aflyse 60 fly på grund af højt sygefravær blandt personalet.

Efter jul har selskabet ikke været ramt. Det samme gør sig gældende i danske lufthavne, der slet ikke har aflyst i samme omfang som flere steder i udlandet.

I Københavns Lufthavn lød det tirsdag, at lufthavnen ikke har været ramt nævneværdigt af aflysninger efter jul.

Ifølge Flightaware var der ingen aflysninger tirsdag i lufthavnen. Onsdag morgen er status, at der heller ikke er aflyst fly for onsdagen. Det fremgår af lufthavnens hjemmeside. Det samme gør sig gældende i Billund Lufthavn.

Ifølge Flightaware blev ti procent af alle flyafgangene i USA aflyst juleaftensdag og 1. juledag.

Luftfartsselskabet Delta aflyste 1. juledag 300 afgange efter at have sløjfet 170 afgange dagen forinden. Her hed det, at selskabet havde "udtømt alle muligheder og ressourcer" for at få flyene i luften.

/ritzau/AFP