Rejste 60.000 kr. ved at løbe marathon

Australske Jody har opnået lidt af hvert gennem sit år i Aars

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AARS:Inden Jody Potter tog på udveksling til Danmark i januar 2012, havde hun besluttet sig for blandt andet to ting.

Hun ville lære det danske sprog. Det lærte hun så godt, at hun i dag udelukkende kommunikerer med sin værtsfamilie på dansk.

Og så ville hun sætte sig et mål, mens hun var i landet. Hun vidste ikke på daværende tidspunkt, hvad det mål skulle være, men hun ville gerne kunne se tilbage på sit år i Danmark og føle, at hun havde brugt det til noget, hun kunne være stolt af.

Begyndte at løbe.18-årige Jody har været en del af et udvekslingsprogram gennem den internationale forening Rotary Club det seneste års tid, og hun tager tilbage til Sydney midt i januar.

Jody har på skift boet i fire måneder hos tre forskellige familier i omegnen af Aars i løbet af året og har samtidig gået i 3.g på Vesthimmerlands Gymnasium.

Jody havde ikke boet længe hos sin første værtsfamilie, da den 16-årige værtssøster spurgte, om Jody ville med på en kort løbetur.

Jody havde tidligere sprintet, løbet hækkeløb og længdespring og konkurreret på internationalt niveau, da hun boede i Australien, men i to år havde hun været tvunget til at holde en pause, fordi hendes ene fod fik et træthedsbrud - et brud, som opstår på grund af overbelastning.

Jody mente, at hun var klar til at løbe igen.

- Turen var kun tre kilometer lang, og jeg var ved at dø! Den tur ændrede meget for mig, for jeg syntes ikke, det kunne passe, at jeg ikke engang kunne løbe så kort en distance, fortæller Jody.

Derefter gik Jody i gang med intens træning og allerede ugen efter løb hun 22 kilometer.

Denne tur gav hende ekstra blod på tanden, og hun begyndte at overveje at løbe en halvmaraton.

Stort promoveringsarbejde

Løbeturen på de 22 kilometer blev gennemført, og næste mål blev meget naturligt at løbe en helmaraton. Det endte med at blive Jodys overordnede mål for opholdet i Danmark.

- Da jeg først havde tænkt ”jeg kan godt det her”, så fik jeg tanken, at jeg måske kunne gøre noget godt for andre ved at sætte et mål for mig selv.

Jody gik i gang med at søge efter en velgørenhedsorganisation, som ville være interesseret i at støtte hendes projekt med at rejse penge ved at løbe en maraton.

Hun ringede rundt til flere organisationer, som takkede nej, inden hun fandt en australsk velgørenhedsorganisation, som hjælper fattige indere med mikrolån, så de for eksempel kan starte egen virksomhed. Det var vigtigt for Jody, at pengene gik til et projekt, der var langsigtet frem for kortsigtet.

- Min far mødtes med foreningens formand i Sydney, og de var meget interesserede i min idé. Og så var de interesserede i det, jeg ville gøre for pengene - ikke bare i pengene.

Derefter gik arbejdet med at promovere indsamlingsprojektet i gang. Jody lavede en blog om det, som hun kaldte ”42 for the future”, samt en youtube-video om projektet. Hun holdt et oplæg om det på sit gymnasium og kontaktede venner og bekendte for at få dem til at sprede budskabet. Hele vejen rundt fik hun stor opbakning. Danske og australske venner delte hendes video og blog på facebook, og pengesummen voksede støt.

PræmiestudentDen 23. september gik det løs. Jody modtog støttende sms’er fra sine venner fra morgenstunden. Hun havde trænet ved at cykle og løbe hver dag, men hun havde kun løbet op til 25 kilometer. Hun anede ikke, hvad der ventede hende.

- Jeg kunne ikke forestille mig, hvordan det ville være. Jeg havde før tænkt, at man skulle være gal for at løbe så langt. Men jeg vidste, at nu var der ingen vej tilbage.

Jody deltog i H.C. Andersen Marathon i Odense og gennemførte med møje og besvær. Trods træningen var hun stærkt udfordret af sin astma og en krop, der i bund og grund er bygget til sprint.

- Det er det hårdeste, jeg nogensinde har gjort. Og jeg kommer aldrig til at løbe en maraton igen, siger hun.

Jodys mål var at indsamle 10.000 australske dollar - knap 60.000 danske kroner - og det blev godt og vel det beløb, hun endte med at lande på.

Ud over maratonløbet har Jody også arbejdet med andre projekter under opholdet i Vesthimmerland. Hun har givet ekstraundervisning i engelsk på gymnasiet og passet feriebørn fra polske børnehjem gennem foreningen Inner Wheel. Hun har nemt ved nye sprog og lærte derfor nogle korte sætninger, som gjorde, at hun kunne kommunikere med børnene.

Ud over opholdet i Danmark, har Jody også boet i mange forskellige lande, og hun har kun fået appetit på at se endnu mere af verden. Derfor overvejer hun også at rejse et år mere, inden hun begynder på universitetet.

- Jeg synes, man lærer så meget mere af verden, end man gør i en forelæsningssal. Det har været fantastisk at lære en ny måde at leve på i Danmark.

For sit store engagement har Jody modtaget Rotary Clubs pris som årets udvekslingsstudent ”Outstanding Student 2012”. Hun forklarer, at succesen med blandt andet indsamlingsprojektet er drevet af en stædighed, som hun altid har med sig.

- Det er sådan med mig, at hvis jeg får en idé - så udfører jeg den.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.