Rekord i anbringelser

Antallet af anbragte børn stiger allermest i Brønderslev Kommune

I Familiehuset Hegely kan socialt belastede familier få hjælp i dagtimerne.Arkivfoto: Michael Koch

I Familiehuset Hegely kan socialt belastede familier få hjælp i dagtimerne.Arkivfoto: Michael Koch

BRØNDERSLEV-DRONNINGLUND:Over 130 børn og unge i Brønderslev Kommune er anbragt udenfor hjemmet.

Tallet voksede med 52 pct. fra 2007 til 2012, og det er den største stigning i hele landet. Til sammenligning er antallet af anbragte børn og unge faldet med fem pct. på landsplan, og med hele 12 pct. i Hjørring Kommune i samme periode.

Den voldsomme stigning i Brønderslev Kommune kommer ikke bag på Ole Jespersgaard (S), formand for børne- og skoleudvalget.

- Det er meget social nød i Danmark. Den hurtige udvikling sætter flere af. For mange står tilbage på perronen, når toget er kørt. De kan ikke følge med. Men også stramningerne på dagpenge og kontanthjælp fører til at flere falder igennem, mener Ole Jespersgaard.

Tvivl om sene anbringelser

- Hvis anbringelser giver børnene et godt liv, er det jo godt nok, men det kan jeg godt være lidt i tvivl om, siger han.

Når børn og unge anbringes uden for hjemmet, sker det naturligvis i et forsøg på at løse børnenes og de unges problemer, så de får et godt og velfungerende liv. Men det lykkes langt fra altid.

- Jeg tror tidlig familieanbringelse er bedst, så børnene kan få et rigtigt familieliv. Hvis anbringelsen kommer sent, uanset om det er på institution eller i familiepleje, er jeg i tvivl om vi bare køber os noget fred, siger Ole Jespersgaard.

Kan det gøres bedre?

- Resultaterne er ikke gode. Det kan vi se på svenske undersøgelser. Vi er nødt til at se på, om vi kan gøre det bedre, tilføjer han.

I håb om færre anbringelser, indviede Brønderslev Kommune for kort tid siden Familiehuset Hegely i Hjallerup, hvor familier kan komme i et dagtilbud og få hjælp.

Ole Jespersgaard ser også gerne, at man forebygger anbringelser ved at støtte familierne mere i hjemmet.

- Vi skulle have nogle medarbejdere, der ikke er bange for fysisk arbejde, ud og hjælpe med at skrælle kartofler, mens de snakker med familierne, så de kan få hjælp til at opbygge en bedre hverdag, foreslår han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.