Rekordstort jobtab i USA: Over 20 millioner job forsvandt

I april forsvandt 20,5 millioner job i USA. Ti års jobvækst er forduftet på en måned, skriver økonom.

Coronapandemien har ramt den amerikanske beskæftigelse hårdt, hvor flere millioner har meldt sig ledige.  Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Coronapandemien har ramt den amerikanske beskæftigelse hårdt, hvor flere millioner har meldt sig ledige. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

USA:- Vi har aldrig tidligere i amerikansk historie set et så voldsomt fald i beskæftigelsen på blot én måned.

Sådan skriver cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer i en kommentar til de amerikanske jobtal for april, hvor coronapandemien har sat sit markante aftryk på beskæftigelsen i USA.

Beskæftigelsen uden for landbruget i USA faldt med 20,5 millioner job, viser det såkaldte kongetal fra arbejdsministeriet i Washington. Dermed er arbejdsløshedsprocenten banket op fra 4,4 procent til 14,7 procent i april.

Tallet viser, hvor mange job - uden for landbruget - der blev skabt eller tabt i USA i den foregående måned. Det er en strømpil for verdensøkonomien, og derfor får tallet stor opmærksomhed blandt økonomer.

- Et helt årtis jobfremgang er skyllet ud i kloakken, lyder det blandt andet fra cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Samme dystre melding kommer fra cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen, som kalder det "den værste jobrapport nogensinde".

- Det er med afstand den værste jobrapport i amerikansk historie. Beskæftigelsen falder hurtigere end nogensinde før, og ledigheden skyder i vejret med ekspresfart.

- Jobtabet i april er mere end dobbelt så stort, som under de to år finanskrisen stod på, siger Allan Sørensen i en kommentar.

Under finanskrisen faldt beskæftigelsen med 8,7 millioner fra februar 2008 til februar 2010.

- Dagens tal viser med al tydelighed, at virusudbruddet har ramt den amerikanske økonomi ufatteligt hårdt og sendt millioner af amerikanere ud i arbejdsløshed, skriver cheføkonom i Dansk Erhverv Tore Stramer i en kommentar.

Torsdag blev de amerikanske ledighedstal præsenteret. Her fremgik det, at 3,2 millioner amerikanere meldte sig som ledig i sidste uge. Dermed har i alt 33 millioner meldt sig ledige i løbet af de seneste syv uger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.