Danmark

Rekordfå danskere bliver ramt af influenza

Statens Serum Institut kalder denne influenzasæson usædvanlig på grund af det lave antal influenzaforekomster.

Rekordfå danskere bliver ramt af influenza

Kun 92 influenzaprøver var positive blandt de prøver fra praktiserende læger og sygehuse, som Statens Serum Institut (SSI) har modtaget i denne sæson. Det er et fald fra 2038 positive prøver sidste sæson.

Samtidig var andelen af personer, der kontaktede en praktiserende læge med influenzasymptomer, det laveste antal målt, siden man begyndte at overvåge tilfælde af sygdommen i 1994.

- Det kan være, fordi influenza startede med at cirkulere sent denne sæson, siger overlæge på SSI's afdeling for Infektionsepidemiologi Tyra Grove Krause.

- Det hele startede først i marts, og der var vejret så mildt, at folk var udenfor - frem for tæt sammen indenfor, og det gjorde mulighederne for transmission af influenza dårlige, tilføjer hun.

Hun tror også, at en af grundene til, at antallet i 2011 var 2038 mod kun 92 i år, er, at influenzaaktiviteten sidste år var langt højere, og at man muligvis var mere opmærksomme på at teste folk for influenza.

- Vi kan jo ikke måle, hvor mange der har influenza ude i befolkningen. Men af de prøver der er modtaget på SSI, er der kun påvist influenza i 92 af dem, siger hun.

Hun understreger, at dette ikke er en tendens. Man kan ikke ud fra det lave tal i år gå ud fra, at endnu færre danskere rammes næste år.

- Det er afgørende, hvilken influenzavirus der cirkulerer. Influenzavira ændrer sig fra år til år, så man kan ikke på forhånd sige, hvad der sker næste sæson, siger hun.

Prøverne er modtaget i uge 40 i 2011 til uge 20 i 2012.

/ritzau/