Rekordhøst - næsten

Kulde slog planter ihjel, men udbyttet blev som sidste år

Lone Beck
Lene Steen Hansen ville have fået en rekordhøst i år, hvis ikke vinterkulde og forårsregn have taget livet af en tredjedel af planterne på LaVendelbo i Hjallerup. Arkivfoto: Kurt Bering
Brønderslev 1. september 2013 05:34

HJALLERUP: Efter en kold vinter og et træls forår så det lidt sort ud for lavendelfarmen LaVendelbo i Hjallerup år.

Men de velduftende planter tog revanche i den lange, tørre sommer, og udbyttet blev det samme som det plejer, kan indehaveren, Lene Steen Hansen, konstatere, nu hvor høsten er i hus.

- Vi tog det sidste søndag eller mandag. Jeg kan ikke engang huske det. Men planterne har givet cirka en halv gange så meget olie som de plejer, fortæller hun.

Udbyttet blev på fem liter lavendelolie, hvilket er på højde med de foregående år.

- Men 11 rækker, hvilket svarer til en tredjedel af vores mark, gav ikke noget, så det kunne være blevet til 7,5 liter, uddyber Lene Steen Hansen.

Der er - eller var - 10.000 lavendelplanter på farmen.

- Vinterens kulde og barfrost kombineret med et dårligt forår gjorde at vi mistede nogle planter. Det så slemt ud i foråret. Det så ud til at næsten det hele var dødt, men heldigvis gik det ikke så galt. Og nu har høsten hjulpet på humøret. Det er bare en skam vi mangler de planter, siger Danmarks eneste lavendelavler.

Nu skal de døde planter fjernes, og så plantes der nye til foråret.

Planterne på LaVendelbo har nået deres maksimale ydeevne nu, hvor farmen har eksisteret i seks år, men der burde være mange gode år i dem endnu.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...