Rekordmange danskere på støtten

Den borgerlige regering har sendt 61.000 flere danskere på passiv forsørgelse i de seneste fire år. Helt uholdbart, siger den borgerlige tænketank CEPOS. Regeringen er tavs

KØBENHAVN:Aldrig nogensinde har så mange danskere været "på støtten" som under den nuværende borgerlige regering. Nye tal fra Finansministeriet viser, at:

  • 1,8 millioner danskere i 2004 var på passiv offentlig forsørgelse
  • Det er 61.000 flere, end da den borgerlige regering trådte til i 2001.
  • Samtidig er den offentlige sektor vokset med 16.000, så 60 procent af den voksne befolkning nu forsørges af staten. Dermed har Anders Fogh Rasmussen-regeringen bevæget sig i hastigt tempo væk fra tidligere tiders liberale mål om at slanke den offentlige sektor. Konsekvensen er skattestigninger Det er helt uholdbart, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlige tænketank CEPOS. Især når antallet af private ansatte i samme periode er faldet markant. Fortsætter den udvikling, betyder det uundgåeligt skattestigninger, og derfor er regeringen nødt til at gennemføre markante velfærdsreformer snart, påpeger Mads Lundby Hansen. - For en borgerlig-liberal regering burde det være oplagt at gøre den private sektor større, mens den offentlige sektor burde mindskes, siger Mads Lundby Hansen. Venstres finansordfører Peter Christensen, som har bedt Finansministeriet om beregningerne, er heller ikke stolt over tallene. - Der er ingen regering, der kan være tilfreds med et resultat, der går i retning af flere uden for arbejdsmarkedet. Det generer mig, at vi ikke har været bedre til at få folk ud af passiv forsørgelse, siger Peter Christensen, som er enig i, at der skal reformer til. Hvilke reformer vil han ikke konkretisere, før Velfærdskommissionen kommer med sine konklusioner sidst på året. Flere på efterløn, pension, dagpenge og længere barselsorlov De høje tal skyldes især, at flere danskere er gået på efterløn og pension, at flere er kommet på dagpenge på grund af ledighed, samt at regeringen har udvidet barselsorloven til et år. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ønskede i går ikke at kommentere tallene. - Jeg har ikke set dem, men hvis det er finansministeren, som har lavet tallene, er det oplagt at spørge ham, lød hans korte kommentar. Det var dog hverken muligt at få en kommentar fra finansminister Thor Pedersen (V) eller beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V).