Danmark

Rekordstort fald i drukneulykker

Aldrig før har antallet af druknedøde i Danmark været så lavt. Men ældre mænd og alkohol er fortsat et problem

Rekordstort fald i drukneulykker

Antallet af danskere, der årligt dør ved en drukneulykke, dykker for første gang nogensinde til under 50 personer.

TrygFondens nyeste nationale druknestatistik viser et historisk lavt antal druknede på 48 i 2010, mens der i ti-året før årligt i snit døde 69 i i drukneulykker om året. Det svarer til et fald på hele 30 procent.

Det massive fald fordeler sig på tværs af alder, steder og aktiviteter og sker endda et år, hvor sommeren var i hopla, og masser af danskere derfor er flokkedes langs strandene.

Det skaber optimisme hos landets største kystlivredningstjeneste, TrygFonden Kystlivredning, som de sidste 124 år har arbejdet på at nedbringe antallet af drukneulykker.

- Derfor er vi rigtig glade for, at vi nu kan se et markant fald i antallet af fatale drukneulykker. Det er dog for tidligt at konkludere, at der er tale om en varig tendens. Det er vi måske klogere på om et års tid, siger René Højer, som er områdechef for sikkerhed i TrygFonden.

TrygFondens nationale druknestatistik afslører også, at det er den ældre del af befolkningen, der har markant størst risiko for at lide druknedøden og især mændene.

I omkring to ud af tre drukneulykker i årene 2001-2010 var den døde over 45 år, og 86 procent af alle drukneulykker sker for mænd.

Ifølge René Højer skyldes det, at der typisk er en del af denne gruppe, der ikke tager budskabet om at bruge redningsvest og om at lade alkoholen stå, før de sejler ud, alvorligt nok.

De fleste druknerulykker sker ikke ved stranden men i havne og i forbindelse med fritidssejlads. Alkohol er involveret i en uheldig cocktail med havvand i hver fjerde danske drukneulykke. Når det gælder ulykker i havnene, så er der promiller med i 60 procent af dødsfaldene.

/ritzau/