Jammerbugt

Rent eksamensbord efter to år i Danmark

17-årige Martha Minash har knoklet i læseferien, og det har givet topkarakterer

6
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Martha Minash får masser af roser med fra lærer Morten Buch.

Pandrup: 17-årige Martha Minash fra Pandrup er ikke meget for at sige det selv.

- Jamen det er da gået meget godt, siger hun beskedent.

Hendes lærer Morten Buch er til gengæld ikke bange for at sætte ord på Marthas bedrifter.

Hun har nemlig - til trods for, at hun kun har boet i Danmark i to år, afsluttet folkeskolens afgangsprøve på samme præmisser som alle andre 10. klasses elever, og med lutter flotte karakterer.

Blandt andet er det blevet til 10 og 12-taller i både matematik, tysk og engelsk - i både de skriftlige og mundtlige eksaminer, og også dansk er blevet afsluttet med en fin karakter.

Morten Buch, der har undervist Martha i dansk, er ikke i tvivl om, at grunden til de flotte karakterer skyldes Martha selv.

- For hun læser, læser, læser og læser, og hun bliver ved til, at hun kan stoffet, siger han så entusiastisk, at Martha rykker lidt genert på stolen.

Til september er det to år siden, hun kom hertil som asylansøger fra Ukraine, og lige siden har hun knoklet med sproget i sin klasse på Brovst Skole, hvor hun går sammen de ældste elever fra Tranum Asylcenter to dage om ugen og i 10. klasse på Fjerritslev Skole, hvor hun er udsluset til tre dage om ugen.

- Det har været godt at komme til Fjerritslev, for det har givet nye venner, og det har været godt for mit sprog, smiler hun.

Hun husker stadig, hvordan det var at skulle i gang med et helt nyt sprog, da hun kom til Danmark med sin far og mor.

- Udtalen, siger hun med perfekte bløde d´er.

- Det syntes jeg godt nok var svært.

- Til gengæld har du jo overhovedet ikke haft nogen problemer med det med grammatikken, og det havde du bare styr på fra starten, supplerer Morten Buch.

- Ja, det var nok også det med at turde sige noget, der var svært i starten, siger Martha, der derfor har et godt råd til alle, der skal i gang med at lære et nyt sprog.

- Man skal ikke være bange for at sige noget, siger hun.

Efter sommerferien fortsætter Martha Minash på HF på Fjerritslev Gymnasium. På længere sigt håber på på, at hun kan komme i gang med at læse IT og matematik på universitetet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.