Erhverv

Rentestigninger fik huspriserne til at falde i juni

Huspriserne faldt for første gang længe i juni, og det skyldes formentlig de stigende boligrenter.

Husejerne har de seneste måneder været forvænt med hver måned at kunne konstatere, at deres ejendomme steg betragteligt i værdi.

Men det blev der sat en midlertidig stopper for i juni, hvor Danmarks Statistik registrerede et lille fald i huspriserne på 0,8 procent på landsplan sammenlignet med måneden før.

Og det skyldes formentlig udviklingen i de lange boligrenter, der efter rekordlave niveauer i starten af året har løftet sig en smule.

- Vi vurderer, at det lavere tempo på boligmarkedet i maj-juni i høj grad skyldes rentestigningen.

Når renten stiger, bliver lånefinansiering dyrere, og det har formentlig dæmpet efterspørgslen efter boliger.

- Samtidig vil danskernes forventninger om fortsatte prisstigninger typisk blive reduceret, da renteuro kan dæmpe boligoptimismen, siger Joachim Borg Kristensen, der er boligøkonom hos Nykredit.

Han noterer sig dog, at første halvår 2015 samlet set har budt på en stigning på seks procent som helhed. Dermed er huspriserne tilbage på niveau med efteråret 2008.

Spørgsmålet er så, om priserne vil fortsætte med at stige i resten af 2015. Det mener Peter Bojsen Jakobsen, der er makroøkonom hos Sydbank.

- Kombinationen af fortsat historisk lave renter og et spirende opsving i dansk økonomi er nemlig den helt rigtige cocktail for boligmarkedet.

- Samtidig er det også en cocktail, som kan give gevaldige tømmermænd, da den kan gøre boligmarkedet fartblind og dermed skabe bobler, advarer han.

Advarslen gælder særligt markedet for ejerlejligheder, hvor priserne steg hele 10 procent på landsplan i første halvår og endda endnu mere, hvis man kun kigger på København.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst