Reparationer er yt

Miljøhensyn sejrer sjældent over pengepungen, når ting i hjemmet går i stykker

Mange gange er det nemmere og billigere at købe f.eks. en ny computer, end det er at få den gamle repareret. Det gælder også i forhold til f.eks. hårde hvidvarer og andre maskiner i vores hjem. Foto: Iris/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Mange gange er det nemmere og billigere at købe f.eks. en ny computer, end det er at få den gamle repareret. Det gælder også i forhold til f.eks. hårde hvidvarer og andre maskiner i vores hjem. Foto: Iris/Scanpix Scanpix Denmark

DANMARK:Svaret er et utvetydigt ”nej”. Tre ud af fire danskere får kun husstandens elektronik, hvidevarer og maskiner repareret, hvis det bedre kan betale sig i kroner og ører end at udskifte det eller købe en nyere model, viser en undersøgelse fra Nordea og analyseinstituttet Gallup.

En ud af ti danskere vil helst slet ikke betale for en reparation, selv hvis det er mest fordelagtigt. De foretrækker at købe helt nyt.

- Andelen af mænd, der insisterer på at købe nyt, er højere end kvinder. Tallet er hhv. 15 og seks procent. Men det er næppe den store overraskelse, for mænd går generelt mere op i at have de nyeste gadgets, siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, i en pressemeddelelse.

Et generationsspørgsmål

Kun syv procent af danskere kan finde på at få deres ting repareret, selvom det er den dyrere løsning, og der er et tydeligt skel mellem helt unge forbrugere og de ældre.

- Kun to procent af unge under 26 år vil reparere for enhver pris, mod 14 procent af danskerne fra 55 og opefter. Holdningen til reparation, udskiftning og udsmid er et generationsspørgsmål. Reparation er simpelthen oldschool, siger Ann Lehmann Erichsen.

Ifølge hende går den teknologiske udvikling også så stærkt, at nye produkter ofte er teknisk forældede efter kort tid. Dertil kommer, at mange nye produkter er billigere i drift, fordi de trækker mindre el og vand i hverdagen.

- Selvom man har en grøn bevidsthed, giver det ikke mening at kaste gode penge efter dårlige. Reparation af en maskine gør den godt nok funktionsduelig igen, men reparationen er ikke en garanti for et langt maskinliv. Der kan også være penge at spare på den lange bane ved at have den nyeste teknologi i f.eks. vaskemaskiner med et lavere forbrug - hvilket jo også er en væsentlig miljømæssig gevinst, forklarer hun.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.