Operationer og undersøgelser aflyses: Personalet skal uddannes i Corona-håndtering

Region Nordjylland aflyser planlagte ortopædkirurgiske operationer

Sengene på pandemi-afdelingen står klar.

Sengene på pandemi-afdelingen står klar.

Op mod 200 patienter vil i løbet af ganske kort tid får besked fra Region Nordjylland om at en planlagt operation nu er uskudt på ubestemt tid. Årsagen er den Corona-virus, der hærger landet - tirsdag aften var 256 danskere smittede. Der er endnu ikke er patienter indlagt på den nyoprettede pandemiafdeling på Aalborg Universitetshospital, men det myndighedernes opfattelse at det kun er et spørgsmål om tid.

Derfor begynder Region Nordjylland nu at uddanne personale til at håndtere fremtidige coronasmittede syge patienter. Det bliver i første omgang personale, der kommer fra intensiv- og anestæsi-afdelingerne, der skal bemande pandemi-afdelingen.

- Jeg håber, at de mennesker, der nu får aflyst deres operationer, trods alt godt kan forstå, at det har været nødvendigt. Selvfølgelig er det rigtig, rigtig ærgerligt, for nogen af dem har jo både ventet og forberedt sig på operationen. Men i denne situation er vi nødt til at sikre, at vi kan behandle både Corona-patienter, og patienter med livstruende sygdomme. Derfor var det vores eneste mulighed at aflyse de operationer, der kan vente, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Uddannelsen af personalet kommer til at foregå i denne uge, hvilket har den konsekvens, at Aalborg Universitetshospital nu aflyser planlagte ortopædkirurgiske operationer i Farsø i denne uge - foreløbigt indtil fredag, da personalet herfra skal opkvalificeres til de nye opgaver i Aalborg. Der udføres ca. 30 planlagte operationer i Farsø om dagen. Ud over dette kan der blive tale om aflyste operationer i Aalborg. En anden - og mindre alvorlig - konsekvens af smittefaren er, at alle kantiner på Aalborg Universitetshospital lukker ned onsdag.

- Det er det første skridt, vi tager i denne retning, men vi må desværre indstille os på, at det i den kommende tid - som følge af COVID-19 situationen - bliver nødvendigt at foretage yderligere prioriteringer af aktiviteten på regionens hospitaler, siger lægefaglig direktør Michael Braüner Schmidt fra Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelse.

Der er udarbejdet en regional eskaleringsplan for håndtering af COVID-19. I denne plan indgår de forskellige tiltag, der løbende skal iværksættes i forhold til udredning, diagnostik, indlæggelse og intensivbehandling i relation til COVID-19.

Samtidig ses der på afledte konsekvenser i takt med, at der bliver behov for at prioritere ressourcer i retning af COVID-19 på bekostning af andre områder. På mandag vil regionens forretningsudvalg blive informeret om situationen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.