Restauratører kender ikke nok til strålingsfaren fra mikrobølgeovne

På de nordjyske caféer og restauranter savner de ansatte at få at vide, hvilken risiko, der er forbundet med brug af mikrobølgeovne

EMNER 29. juni 2003 08:00

Rundt omkring på de nordjyske restauranter, i storkøkkener og på fastfoodsteder står der masser af mikrobølgeovne. Og de bliver brugt flittigt flere af stederne. Et af de steder, hvor de ansatte bruger mikrobølgeovnen i op til 18 timer om dagen er på Aalbæk Gl. Kro ved Skagen. Her fortæller køkkenchef Kurt Rasmussen, at han igennem længere tid har savnet noget ordenlig opdateret information om, hvordan mikrobølgeovne skal omgås, så man kan passe på "de unge mennesker, der bruger dem". - For der er ingen, der fortæller noget om risikoen. Sælgerne ved en masse om, hvad de kan bruges til, det er det hele, siger han. Men informationen kunne ligeså godt have været der: For i begyndelsen af firserne lavede såvel Arbejdstilsynet som Branchearbejdsmiljørådet for Sercvice og Tjenesteydelser sikkerhedsvejledninger til mikrobølgeovne, som er svære at finde, hvis man da ikke lige ved, de er der. I dem står der blandt andet, at man "for at undgå mikrobølgeudslip" skal lade være med at opholde sig unødvendigt tæt på ovnen, når den er i drift. At man skal sikre sig at der ikke sidder eventuelle madrester omkring ovnlågen, idet disse kan gøre ovnlågen utæt. At der ikke må anvendes metal- eller foliebakker i ovnen, idet de tilbagekaster bølgerne, hvorved udslipmuligheden øges. Og at man bør få efterset sin mikrobølgeovn mindst en gang om året af et autoriseret servicefirma. Og det er vejledninger, som stadig gælder i dag, da ovnene standardiserings- og afskærmningsmæssigt ikke har ændret sig siden 1980'erne. Det bekræfter Dansk Standard. Ved Branchearbejdsmiljørådet for Service og Tjenesteydelser fortæller arbejdsmiljøkonsulent Marie Fischlein, at de foldere, de fik lavet i 1981 "Vejledning om installation og brug af mikrobølgeovne" har fået lov til at samle støv, fordi de ikke er blevet efterspurgt blandt de ansatte i restaurationsbranchen, men som hun siger, "så er det måske nu, der er grund til at tage dem op igen." Ved Arbejdstilsynet kan jurist Charlotte Skydsbjerg ikke umiddelbart sige noget om, hvor grundig offentliggørelsen af deres rapport fra 1981 ved navn "Mikrobølgeovne i storkøkkener" var, men hun kan fortælle, at rapporten har været sendt ud til de folk, der abonnerer på Arbejdstilsynets publikationer og at sikkerhedsvejledning og rapport den dag i dag kan bestilles igennem dem. - Det er jo ikke sådan, at vi forsøger at skjule viden, men på den anden side, så må man også selv være om sig for at blive holdt ajour med, hvad der sker på området, siger hun.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...