Danmark

Retssag gør soldater bange for udsendelse

Historisk retssag om civildrab får en kompagnichef til at anklage forsvaret for at mangle klare retningslinjer

Retssag gør soldater bange for udsendelse

En historisk retssag mod en erfaren dansk major, der er tiltalt for at have slået civile ihjel i Helmand-provinsen i Afghanistan, skaber stor utryghed og frygt blandt udsendte danske soldater.

Det rapporterer Radio24syv.

Majoren har via sin advokat forklaret, at han beordrede fire personer bombet, fordi han var sikker på, de tilhørte fjenden.

Efterfølgende opstod der tvivl om, hvorvidt der var tale om civile eller fjender, og han er nu tiltalt efter den militære straffelovs bestemmelser om "pligtforsømmelse af særlig grov karakter under væbnet konflikt".

Retssagen, der begynder senere på året, har plantet en stor usikkerhed i kompagnichef Bjarke Fenger, der netop er på vej til Afghanistan for tredje gang.

- Jeg er bange for, at nogen bagefter kommer og siger, at det der, du gjorde, var ikke rigtigt, og jeg så pludselig bliver anklaget og ryger i fængsel for bare at gøre det, jeg har fået besked på, siger Bjarke Fenger til Radio24syv.

Han kalder episoden for "en hverdagssituation" i Helmand og har derfor gentagne gange bedt sine chefer præcisere de retningslinjer, han og hans kolleger skal arbejde under.

- Jeg savner, at nogen på niveauerne over mig tager en beslutning om, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. Så jeg kan få ro til at udføre det arbejde, jeg er kommet herned for at udføre, siger han til radiostationen.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) har ifølge Radio24syv ikke haft mulighed for at svare på spørgsmål om sagen.

Men oberst Kresten Hedegaard, der bliver den øverste chef for den danske operation i Helmand-provinsen, siger til radioen, at han godt forstår sin underordnedes bekymring.

- Det er en udfordring, fordi det er et meget komplekst miljø. Det er jo ikke en fodboldkamp, hvor modstanderen har en anden farve trøje på. Men jeg er ikke i tvivl om, at de er i stand til at træffe beslutningen på stedet. Det er de uddannet til, siger han.

Ifølge obersten kan forsvaret ikke ændre procedurer for den slags situationer, før der er faldet dom.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.