Udland

Retssag mod tyrkiske journalister føres bag lukkede døre

- Det handler ikke om ytringsfrihed, men om spionage, siger Erdogan og lukker dørene for offentligheden.

TURKEY-POLITICS-PRESS-TRIAL Foto: Scanpix/Bulent Kilic

TURKEY-POLITICS-PRESS-TRIAL Foto: Scanpix/Bulent Kilic

Første dag i retten for de tyrkiske journalister, der er tiltalt for at afsløre statshemmeligheder, endte også med at blive den foreløbigt sidste for pressen og resten af offentligheden.

Retssagen vil nemlig blive ført for lukkede døre, oplyste dommeren.

Det vakte stor harme hos de mange pressefolk, menneskerettighedsaktivister, oppositionspolitiker og pårørende, der var mødt op.

- Vi håber, du farer vild i dit store palads, råbte en fra skaren med reference til den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogans, nyligt indkøbte bolig.

Anklagemyndigheden ville have lukkede døre, fordi noget af bevisførelsen angiveligt skulle indeholde statshemmeligheder.

Journalister har dog sat spørgsmålstegn ved, hvorfor man ikke blot kan fremføre dette bevismateriale bag lukkede døre og så holde retssagen åben den resterende tid.

Præsidenten selv er blevet indkaldt og godkendt som anklagerens vidne mod de to journalister, der hedder Can Dundar og Erdem Gül.

De blev fængslet i november for at publicere videooptagelser, der angiveligt viser, hvordan den tyrkiske efterretningstjeneste hjælper med at sende våben ind i nabolandet Syrien.

Erdogan mistænker dem desuden for at støtte hans ærkefjende Fethullah Gulen, der lever i eksil i USA, og tiltalt dem for "med vold" at ville "omstyrte den tyrkiske regering".

Sagen har vakt international harme i EU især, som siger, at Tyrkiet forsøger at tøjle et engang så sprudlende medielandskab og samtidig beskylder dem for at overtræde menneskerettighederne.

Den kritik giver præsidenten dog ikke meget for.

- Denne sag handler ikke om ytringsfrihed, men om spionage, siger han.

Hvis journalisterne bliver kendt skyldige, står de til en livstidsdom.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.