Danmark

Rifbjerg mindes: Litteraturens svar på Preben Elkjær er død

Den afdøde Klaus Rifbjerg bliver mindet på de sociale medier, hvor flere understreger forfatterens betydning.

Det er sjældent, at en enkelt forfatter har haft så stor betydning, som Klaus Rifbjerg havde.

På de sociale medier har det affødt flere reaktioner, at den folkekære forfatter efter længere tids sygdom er død lørdag.

Flere personer skriver på Twitter om den store litterære betydning, Klaus Rifbjerg har haft.

En af dem er Nadeem Farooq, medlem af Folketinget for De Radikale. Han skriver: "Litteraturens svar på Preben Elkjær er død. Hvil i fred, Klaus. Du åbnede mine øjne for bøgernes verden".

Et andet medlem af Folketinget, Karina Lorentzen fra SF, har også været på Twitter og skriver: "Klaus Rifbjerg er død. Sikke et tab. Men hans minde vil leve videre i alle de fantastiske værker, han har beriget os med".

En tredje, der tidligere har haft arbejdsgang i Folketinget, er Karen Hækkerup, administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer. På Twitter skriver hun: "Tænker Klaus Rifbjerg må have levet et rigt liv. Tak for mange store værker. Hvil i fred".

Også Lykke Friis, der tidligere har været klima- og energiminister, men i dag er prorektor på Københavns Universitet, har skrevet om forfatteren på Twitter: "Klaus Rifbjerg var kongevejen for unge til litteraturens verden. For utallige var "Den kroniske uskyld" den 1. roman. Ære være hans minde".

Den klassiske roman fra 1958 bliver også nævnt af journalist Kurt Strand, som på Twitter skriver: "Mit slidte tranebogseksemplar af "Den kroniske uskyld" til 9,75 vil for altid minde om en forfatter større end de fleste".

Fra det danske erhvervsliv har Morten Albæk, kommunikationsdirektør hos Vestas, været ved tasterne på sin Facebook-side: "Så stor nåede du, kære Rifbjerg, at blive i dine 83 levede år, at du vil blive lagt til hvile i det panteon, hvor dine udødelige søstre og brødre Johannes V. Jensen, Karen Blixen, Martin A. Nexø, Villy Sørensen, Leif Panduro, Tove Ditlevsen, Henrik Pontoppidan, Michael Strunge, Herman Bang og Hans Scherfig ligger".

Hos Det Danske Akademi bliver Klaus Rifbjerg anerkendt af sekretær Per Øhrgaard, der i en pressemeddelelse udtaler, at "det er en af de store, der er død - stor i sin fremtoning, stor i sin kunst, stor i sin generøsitet og nu og da stor i sin vrede".

- Men det var ikke vreden, der bar Klaus Rifbjergs forfatterskab; det var kærligheden, siger Per Øhrgaard.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.