Ernæring

Rift om kokkehuerne

Møllegården laver selv mad. Den er billig og brugerne elsker at kokkerere

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Det skal være hyggeligt at lave mad - og det er det også på Møllegården. Så hyggeligt, at brugerne står i kø for at komme på madholdet og kokkerere egne og andres yndlingsretter og godter.

Støvlerne trækkes lynhurtigt på, jakkerne knirker og mundene snakker i en pærevælling. Der er opbrud i Møllegården - alle er på vej ud. Kun i køkkenet har roen sænket sig. Her gør alle det, de ved, skal gøres. - Vi har netop overstået morgensamling, smiler Lene Trudslev, mens hun ganske let viser sine hjælpende køkkenånder i de rigtige retninger. Enkelte har arbejdet helt på rygraden, og Sara Nielsen rydder effektivt til side og vasker op i opvaskemaskinen. - Det gør jeg altid, smiler hun charmerende og bærer effektivt beskidt og rent service frem og tilbage. I mens er hendes køkkenvenner, Betina Andersen og Claus Christoffersen, i fuld gang med at glatte fars ud i et par store forme. - Vi skal lave græsk farsbrød med rodfrugter og salat, fortæller Lene Trudslev, mens farsbrødet tager form i formene. For knap et år siden blev hun ansat i Møllegården for at give brugerne et helstøbt indtryk af madlavning. - Og det er rigtig populært, smiler hun. Fire gange om året kan brugerne i huset ønske, hvilke holde de gerne vil på - f.eks. computer, musik eller teater, madlavning, udeliv eller meget andet. Hver gang er der stor søgning til madlavningsholdet. - Det er rigtig hyggeligt, mener Betina Andersen og Claus Christoffersen, der med stor omhu forbereder maden for deres venner i Møllegården. Og det er også det, det handler om, forklarer Lene Trudslev - at lave maden til de andre. - Og opleve den succes, det er, når de godt kan lide den mad, man har lavet, fortæller hun. Og faktisk er det ikke så dyrt at sørge for, at de knap 30, der skal spise i dag, får noget lækkert i maven. Hver måned betaler både ansatte og brugere knap 300 kr. - Det giver hjemmelavet morgenbrød, kaffe, saftevand, the, middagsmad, lister Lene Trudslev op - og der er meget andet, som kommer med på den konto. Med andre ord går ingen mætte hjem. Men at det koster så lidt at sikre dét, har en temmelig god forklaring, mener Lene Trudslev. - Vi er en privat virksomhed - vi skal ikke handle et sted, forklarer hun med et lille smil. I stedet gemmetrawler hun tilbudsaviserne for gode slagtilbud, der kan sikre et lækkert måltid mad på bordet i fællesrummet. Det giver altid pote - også i dag, hvor duften af stærkt hvidløgskrydret græsk farsbrød breder sig i hele huset. - Vi skiftes til at vælge, hvad vi skal lave. Alle har deres egne favoritter, fortæller Lene Trudslev, der dog har valgt, hvad der skal serveres i dag. - Ofte lytter vi også til, hvad andre godt kunne tænke sig, smiler Lene Trudslev og smiler særligt til Claus Christoffersen, der ganske ofte husker, hvad andre, der ikke er på madholdet, har af yndlingsmenuer. For det handler jo ikke kun om at få noget sundt at spise - det er mindst lige så vigtigt, at alle kan lide det, der bliver serveret, forklarer Lene Trudslev.