Rift om kompost til havens planter

Produktionen af champignon er afløst af Champost og Søren Goul er tilfreds med byttet

Champost i store mængder venter på at komme ud til havefolket. Søren Goul og Champost har rigtig travlt, når foråret kommer. Foto: Jens Fogh Andersen

Champost i store mængder venter på at komme ud til havefolket. Søren Goul og Champost har rigtig travlt, når foråret kommer. Foto: Jens Fogh Andersen

3.000 paller, hver med 800 kilo færdige kompostprodukter. Det er den nuværende årsproduktion i virksomheden Champost i Gærup. For blot et par år siden blev her produceret champignons i massevis, men konkurrence fra producenter i mindre løntunge lande, blandt andet Polen, var svær at hamle op med for virksomheden, der beskæftigede omkring 30 medarbejdere med at plukke og pakke champignons. Champignonerne voksede i komposteret hestegødning, og det er også en blanding af hestemøg og halm, der er den væsentlige bestanddel i Søren Gouls nye produkt, Champost, en kompostblanding, som nu leveres i seks forskellige varianter alt efter hvad der skal gro i blandingen, som er pænt emballeret i plantesække. Champost beskæftiger fem medarbejdere, inklusive Søren Goul og en kontordame i en produktion, som i modsætning til den tidligere produktion af champignons er langt lettere at overskue. - Da vi lavede champignons arbejdede vi uge for uge. Fremstilling af Champost kan tilrettelægges så der både er weekendfri og plads til ferier og fridage som på andre virksomheder, fortæller Søren Goul, som fremstiller Champost i de bygninger, hvor der tidligere voksede champignon. Hvor blandingen af hestegødning og halm tidligere blev tilsat svovlsur ammoniak for at fremme komposteringen, bruges der nu svinegylle. - Så vi står med et helt rent naturprodukt, forklarer Søren Goul som understreger, at fremstillingsprocessen, som også omfatter en pasteurisering. Den tager livet af eventuelle plantefrø i blandingen. De første udgaver af Champost var ¿ren¿ kompost, men i den form er produktet helt enkelt for kraftigt. Derfor findes Champost nu i seks forskellige varianter tilpasset de planter der skal gro i dem. Blandingerne er blandt andet tilsat et andet naturprodukt, nemlig spagnum. - Spagnum i forskellige varianter er den største konkurrent til vores produkter, men hvor produktionen af spagnum er afhængig af en naturgiven ressource, så har vi egentlig ingen mangel på råvarer, siger Søren Goul. Han afsætter sine produkter på hjemmemarkedet, hvor de når frem til havefolket gennem landets planteskoler, som er de primære aftagere af produkterne fra Gærup-virksomheden, hvor der i øjeblikket produceres til lager, så der er varer på hylderne, når havefolket vågner af vinterdvalen ved påsketid. Netop derfor har Søren Goul i lighed med sidste år planlagt en havemesse den sidste weekend i marts, hvor det ikke kun handler om kompost. her kan haveejere og andre se, hvad der er årets trend indenfor planter, redskaber og øvrigt haveudstyr.