Rige havde også fået mest ud af rød reform

En skatteaftale mellem regeringen og Enhedslisten ville også have givet de velstillede mest, ifølge tænketank.

Rige havde også fået mest ud af rød reform

Rød eller blå? Uanset hvilken side regeringen havde valgt at lave en skatteaftale med, så ville det have begunstiget de vellønnede.

Selv om kontant­hjælps­modtagere var blevet mindre ramt, ville en skatteaftale mellem regeringen og Enhedslisten også havde givet flest penge til de velstillede, viser beregninger fra tænketanken Kraka. Det skriver Information.

En skatteaftale mellem regeringen og Enhedslisten havde også givet langt flest penge mellem hænderne til de rigeste skatteydere. Læger, advokater og direktører ville stort set have fået det samme i skattelettelser med de to aftaler.

Det erkender Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, også, selv om partiet har skældt regeringen ud for at give mest til de rigeste i samfundet.

- Det afgørende for os var, at de rigeste skulle betale deres store skattelettelse. Vi sagde okay til regeringens ønske om at give de rige en skattelettelse. Det var ikke vores ønske - det var deres ønske, siger Frank Aaen til Information.

Kraka har analyseret regeringens endelige skatteaftale og sammenlignet den med effekterne af den aftaleskitse, som Enhedslisten selv offentliggjorde i kølvandet på forhandlingerne.

De 10 procent af familierne med de laveste indkomster ville skønsmæssigt opleve, at deres rådighedsbeløb faldt med cirka 25 kroner om måneden, hvis aftalen med Enhedslisten var blevet til noget. I skatteaftalen er faldet på 60 kroner om måneden.

Analysen konkluderer, at gini-koefficienten (der måler uligheden i reformerne, red.) stiger med crika 0,2 procentpoint i Enhedslistens skitse, og med 0,26 procentpoint i den endelige aftale.

En kontanthjælpsmodtager mister således 270 kroner om måneden med skatteaftalen med de borgerlige, sammenlignet med et tab på 40 kroner med den røde aftale.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
41-årig sigtet for børneporno var ansat i flere institutioner: Politiet er i gang med opsporing
Luk