Danmark

Rige køber mest sort arbejde

Hver anden dansker i den rigeste halvdel har fået arbejde udført sort

Illustration: Jens Schmidt Andersen

Illustration: Jens Schmidt Andersen

DANMARK:Påske er tid for reparationer og forbedringer i hus og have. Og jo mere du tjener, desto oftere køber du dig til ulovlig arbejdskraft, viser undersøgelse fra Rockwool Fonden.

Hver anden dansker i den rigeste halvdel af befolkningen har således købt sig til sort arbejde, mens det samme kun gør sig gældende for hver tredje af de lavtlønnede, skriver Fagbladet 3F.

Og mens danskere med lave indkomster oftere bytter sig til tjenester, når de får udført sort arbejde, så betaler fire ud af fem personer blandt landets rigeste kontant for det sorte arbejde, de får udført uden at betale skat.

Rockwool Fondens resultater kommer ikke bag på 3F’s forbundssekretær, Søren Heisel.

- Vores opsøgende arbejde med at dokumentere social dumping har vist, at det er de bedst stillede, som udfordrer det danske arbejdsmarked ved systematisk at udnytte udlændinge gennem underbetaling og så videre, siger Søren Heisel til Fagbladet 3F.

Svage udnyttes

3F’s forbundssekreter mener, at de rige og veluddannede med deres opførsel åbner flere problematiske døre for udnyttelse af de svageste.

- Det danske skattesystem er solidarisk i den forstand, at de bredeste skuldre hidtil har løftet de tungeste byrder. Det princip forsøger man nu at nedbryde ved at snyde både med skatten og med lønningerne. Det er dybt, dybt problematisk, siger Søren Heisel.

Rockwool Fondens undersøgelse afslører også, at antallet af danskere, der får udført sort arbejde, er faldet i de seneste fire år. Mens 53 procent af danskerne købte sig til sort arbejde i 2010, så er tallet omkring 40 procent i 2014.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.